Na hlavný obsah

Doležal kritizuje povinné testy pre kamionistov. Nemecku pohrozil odvetnými opatreniami

Nariadenie podľa neho ohrozuje slovenský priemysel.

Doležal kritizuje povinné testy pre kamionistov. Nemecku pohrozil odvetnými opatreniami
Polícia kontroluje kamióny na hraniciach. Foto: TASR/AP

Nemecké nariadenie pre nákladnú dopravu, ktoré sa týka testovania na nový koronavírus, je nevykonateľné. Tvrdí to minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Nariadenie prikazuje vodičom cestovať s testom nie starším ako 48 hodín. Minister na sociálnej sieti uviedol, že to rieši diplomatickou cestou. „Zatiaľ sme nepristúpili k recipročným opatreniam, aké zaviedla nemecká strana. Netvrdím však, že sa to v najbližších dňoch nemôže zmeniť,“ napísal Doležal.

Nemecko kritizuje aj Európska komisia. Kontroly totiž spôsobujú kolaps na hraničných priechodoch. Kamióny stoja hodiny v kilometrových kolónach, mnohým sa už minuli zásoby jedla a niektorým vodičom počas čakania dokonca uplynula platnosť testov.

Podľa ministra Doležala by jednou z možností mohlo byť zriadenie mobilných odberových miest pre vodičov nákladnej dopravy v blízkosti hraníc. Minister však upriamil pozornosť na praktické problémy nemeckého nariadenia, na ktoré podľa vlastných slov upozornil aj Európsku komisiu.

„Vodič cestujúci do Nemecka alebo aj ďalej, sa možno aj dostane na miesto vykládky, ale cestou nazad mu vyprší 48-hodinová platnosť testu a vrátiť sa už nemôže. Vodič nemôže len tak opustiť kabínu a ísť sa otestovať niekam do mesta.“ Navrhuje opatrenie buď zrušiť, alebo aspoň zmierniť podmienky tak, aby boli vykonateľné v praxi a neohrozili priemysel Slovenska a iných európskych krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko