Na hlavný obsah

Na ochranu pred covidom postačí jedna dávka vakcíny Johnson & Johnson

Spoločnosť testovala očkovaciu látku na 44 000 ľuďoch.

Na ochranu pred covidom postačí jedna dávka vakcíny Johnson & Johnson
Na snímke amplulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Vakcína od firmy Johnson & Johnson (J&J) účinkuje proti ochoreniu COVID-19 už po jednej dávke. V stredu (24. 2.) to oznámil americký federálny Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Vakcína je pri miernom až vážnom priebehu choroby efektívna celkovo na zhruba 66 percent.

Správou sa bude v piatok (26. 2.) zaoberať expertný panel FDA, ktorý by mal v najbližších dňoch rozhodnúť, či vakcínu odporučí. Kladné rozhodnutie by nemalo výraznejšie ovplyvniť celkovú dostupnosť vakcín, keďže výrobca bude v prvom týždni po prípadnom schválení schopný dodať iba niekoľko miliónov dávok.

Spoločnosť testovala jednodávkovú vakcínu na 44 000 ľuďoch v USA, Latinskej Amerike a Južnej Afrike. Najlepšie výsledky zaznamenali v USA, kde bola vakcína pri miernom až vážnom priebehu choroby efektívna na 72 percent. V Latinskej Amerike to bolo 66 percent a v Juhoafrickej republike 57 percent.

Efektivita pri potláčaní najhorších symptómov ochorenia bola podľa štúdie vo všetkých krajinách vysoká a po 28 dňoch od podania vakcíny sa neobjavil žiaden prípad úmrtia ani hospitalizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet