Na hlavný obsah

Najviac snehu za ostatných 15 rokov. Atény ochromila nečakaná nádielka

V hlavnom meste je sneh skôr vzácnosťou.

Najviac snehu za ostatných 15 rokov. Atény ochromila nečakaná nádielka
Snehová nádielka v Aténach. Foto: SITA/AP

Tisíce domácností na predmestí Atén boli až 14 hodín bez elektriny pre nezvyčajne výdatnú snehovú nádielku, ktorú priniesol do Grécka v pondelok (15. 2.) studený front. Sneh ochromil v trojmiliónovej metropole verejnú dopravu a v utorok (16. 2.) zastavil aj očkovanie proti covidu-19. Podľa miestnych médií si prívaly snehu vyžiadali dve obete na ostrovoch Evia a Kréta, pretože sa k nim včas nedostala prvá pomoc.

Sneh je v Grécku v zimných mesiacoch relatívne bežný na severe a v horských oblastiach, avšak na ostrovoch a v metropole ide podľa agentúry AP o vzácnosť. Podľa miestnych médií napadlo v Aténach najviac snehu za 15 rokov. Úrady preto vyzvali obyvateľov, aby zostali doma, hoci v oblasti Atén rovnako platí obmedzenie vychádzania pre epidemickú situáciu.

Väčšina obchodov je v oblasti Atén zatvorená, v utorok ale aj supermarkety zatvárajú svoje brány už o šiestej večer, aby sa zamestnanci dostali v poriadku domov. Sneh má totiž v Aténach padať aj v noci a v stredu (17. 2.) dopoludnia. Vo štvrtok ale meteorológovia opäť očakávajú nárast teplôt a studený front sa má už v stredu presúvať na východ – nad ostrovy v Egejskom mori.

Obmedzené boli pre mrazivé počasie i prívaly snehu aj letecké spojenia na grécke ostrovy aj lety z regionálnych letísk do Atén. Sneh komplikoval dopravu na cestách aj železniciach. V Aténach riešili hasiči stovky núdzových situácií spôsobených najmä popadanými stromami. „Hlavne sme vyslobodzovali ľudí uväznených na cestách v autách, prevážali sme ale tiež pacientov na dialýzu,“ povedal gréckej televízii šéf aténskych hasičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet