Na hlavný obsah

NAKA zasahuje v akcii Drevo, policajti sú na viacerých miestach Slovenska

Zásah by mal súvisieť s exministrom Žigom.

NAKA zasahuje v akcii Drevo, policajti sú na viacerých miestach Slovenska
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Žiga. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonáva na celom území Slovenska zaisťovaciu akciu s krycím názvom Drevo. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že viac informácií v súčasnosti nie je možné poskytnúť.

Viacero médií v stredu (3. 2.) prinieslo správu, že NAKA zasahuje od ranných hodín v priestoroch hotela Aston v Bratislave. V hoteli sídli firma Taper, ktorá má byť rodinným podnikom bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu. Vo firme pôsobí od roku 2006.

Podľa informácií portálu tvnoviny.sk zásah súvisí s kauzou spoločnosti Taper a obchodom s drevom. Táto spoločnosť sa stala najväčším obchodníkom s drevom na trhu, dodáva portál. Okrem hotela, v ktorom firma sídli, zasahujú elitní policajti aj na viacerých miestach po celom Slovensku.

Exminister obvinený z korupcie

Petra Žigu NAKA v decembri obvinila z trestného činu podplácania. Vypovedať o ňom mala aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská a jeho meno sa spomínalo aj v súvislosti s výpoveďami obvinených v akciách Očistec či Judáš.

Médiá pred časom informovali, že Žigovho príbuzného Štefana Žigu, syna jeho bratranca, mali obviniť z karuselových podvodov. Bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník mal vypovedať, ako v minulosti zobral od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra úplatok 50 000 eur za to, že NAKA podvod nebude vyšetrovať. Úplatkom sa malo obvinenie v roku 2016 zahladiť a celú záležitosť údajne vybavoval vtedajší minister Žiga.

Žiga aktuálne pôsobí ako nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a je členom predsedníctva mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Jeho asistent Maroš Stano pre TASR uviedol, že Žiga je momentálne v domácej karanténe po kontakte s pozitívnou osobou a čaká na následný výsledok PCR testu. „Je dávno všeobecne známe, že (Žiga) spoločnosť Taper neriadi od vstupu do politiky v roku 2006. Okrem toho spoločnosť už predsa dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Plní si všetky svoje povinnosti voči štátu, čo preverilo množstvo kontrol,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko