Na hlavný obsah

Nórske biatlonistky ovládli štafetu. Slovenky stiahli z trate, Ivona Fialková takmer plakala

Spomedzi mužov sa tiež radovali Nóri.

Nórske biatlonistky ovládli štafetu. Slovenky stiahli z trate, Ivona Fialková takmer plakala
Na archívnej snímke slovenská reprezentantka v biatlone Ivona Fialková. Foto: TASR

Sobotná (20. 2.) štafeta žien na 4×6 km sa na majstrovstvách sveta v biatlone v slovinskej Pokljuke stala korisťou obhajkýň titulu z Nórska. Favorizované kvarteto v zložení Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Ida Lienová a Marte Olsbuová Röiselandová triumfovalo s náskokom 8,8 s pred Nemkami a 9,2 s pred Ukrajinkami. Priamy prenos vysielala RTVS na Dvojke

Slovenské reprezentantky v zložení Ivona Fialková, Paulína Fialková, Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková skončili na 21. mieste a podľa predpokladov na výraznejší výsledok nemali nárok. Finišmanku Veroniku Machyniakovú v poslednom stúpaní pred cieľom dobehla nórska líderka Olsbuová Röiselandová a Slovenka musela zísť z trate.

Zlomená palica, slzy v očiach

Slovenky prišli o nádej na prípadný lepší výsledok už po úvodnej časti pretekov, keď Ivona Fialková musela po streľbe v stoji na dve trestné kolá a stratila kontakt s najlepšími. Staršej sestre Paulíne odovzdala na 20. mieste s vyše dvojminútovou stratou na vedúce Talianky. P. Fialková rovnako ako jej sestra nezvládla druhú streľbu v stoji a pridala ďalšie trestné kolo k siedmim dobíjaniam. Horvátovej na treťom úseku odovzdala na 20. priečke s časovým mankom 3:14,6 min za líderkami z Nórska. „Snažila som sa čo najviac dobehnúť na trati z toho, čo stratila Ivka, keď krúžila.. ‚Stojka‘ bola risk, ktorý nevyšiel,“ uviedla Paulína Fialková pre RTVS.

Jej mladšia sestra Ivona mala aj ďalší dôvod na zlú náladu. Skúsená pretekárka sa po dvoch trestných okruhoch na strelnici a priebežnom 21. mieste pred kamerou RTVS takmer rozplakala. Okrem slabšej streľby v stoji ju rozladil aj moment, keď jej súperka zlomila palicu a musela časť trate v kopci absolvovať bez opory v rukách.

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Moja psychika určite nie je taká odolná ako predtým. Na druhej strane, neviem, či to bolo vidieť v televíznom zábere, ale v druhom okruhu mi Francúzka skočila na palicu a zlomila mi ju tesne pred strmým kopcom,“ povedala Ivona Fialková pre RTVS a ďalej kriticky pokračovala: „Na trati nebol v tej chvíli nikto z našich ľudí, kto by mi podal náhradnú palicu. Celý kopec som musela absolvovať bez palíc a aj iné pretekárky by mali veľký problém ustáť stojku, ak by pred ňou šli bez palíc. Neviem, kde sa stala chyba, že v štafete nie je na trati nikto z našich ľudí, kto by mi podal náhradnú palicu…“

Favoriti potvrdili dominanciu

Nórske kvarteto Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen podľa predpokladov ovládlo preteky štafiet mužov na 4×7,5 km. Suverénni Nóri s bilanciou 0+8 na strelnici boli takmer celé preteky na čele a druhých Švédov zdolali o 33,1 s. Tretia priečka v cieli patrila Rusom, ktorí zaostali o 50,9 s a v Pokljuke súťažili pod skratkou RBU. Bez medaily zostali štvrtí obhajcovia titulu Francúzi, piati Ukrajinci aj Taliani na šiestom mieste.

Slovenskí reprezentanti Michal Šíma, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko a Matej Baloga skončili na 17. mieste s odstupom 5:37,9 min na majstrovských Nórov. Slováci museli na dve trestné kolá a celkovo 12-krát dobíjali na strelnici. V cieli klasifikovali 19 štafiet, zostávajúcich osem bolo dostihnutých o jedno kolo. Pred rokom na MS v Anterselve Slováci rovnako skončili na 17. mieste. V porovnaní s vlaňajškom iba Baloga vymenil Martina Otčenáša, ktorý medzitým ukončil kariéru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport