Na hlavný obsah

Nový Zéland stiahne z Afganistanu aj svojich posledných vojakov

V blízkovýchodnej krajine pôsobil 20 rokov.

Nový Zéland stiahne z Afganistanu aj svojich posledných vojakov
Na ilustračnej snímke britskí vojaci NATO v rámci operácie Resolute Support v Afganistane. Foto: TASR/AP

Nový Zéland stiahne do mája svojich posledných vojakov z Afganistanu. Oznámila to v stredu (17. 2.) podľa agentúry AFP novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

„Po dvadsiatich rokoch prítomnosti našich síl NZDF v Afganistane teraz nastal čas nasadenie ukončiť, „ uviedla Ardernová v komuniké. Premiérka tiež vzdala česť desiatim Novozélanďanom, ktorí počas misie zahynuli, a spresnila, že o rozhodnutí diskutovala s „kľúčovmi partnermi“.

Na misii už ostalo len šesť vojakov

Od roku 2001 v Afganistane slúžilo asi 3 500 novozélandských vojakov, v posledných rokoch však Wellington počet armádnych príslušníkov v krajine znižoval, až sa dostal na aktuálnych šesť osôb. Z nich traja pôsobia na afganskej akadémii pre dôstojníkov a traja vo veliteľstve NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok (15. 2.) povedal, že Severoatlantická aliancia sa stiahne z Afganistanu, až keď nastane pravý čas. O budúcnosti misie NATO, ktorú tvorí približne 9 600 vojakov, majú v stredu a vo štvrtok (18. 2.) rokovať ministri obrany členských krajín aliancie.

Washington v minulom roku s Hnutím Taliban uzavrel dohodu, v ktorej sa zaviazal stiahnuť všetky svoje sily výmenou za bezpečnostné záruky. Dohodu z Dauhy ale teraz skúma v kontexte nárastu útokov v Afganistane nová administratíva Joea Bidena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet