Na hlavný obsah

Ombudsmanka sa obrátila na Ústavný súd, žiada posúdenie zásahov do práv počas pandémie

Rozpory vidí hlavne pri nariaďovaní karantény.

Ombudsmanka sa obrátila na Ústavný súd, žiada posúdenie zásahov do práv počas pandémie
Na snímke nocľaháreň Mea Culpa pre ľudí bez domova, ktorá slúži ako karanténne mestečko pre ľudí s koronavírusom. Foto: TASR

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti niektorých zásahov do práv počas pandémie. Informovala o tom Michaela Pavelková z kancelárie ombudsmanky.

„Vychádzajúc z posúdenia podnetov od podávateľov a podávateliek – či už v kontexte nariaďovania izolácie v štátom určených zariadeniach ako aj v domácnosti – môže dochádzať k porušovaniu základného práva na osobnú slobodu v jeho ústavnom ako aj medzinárodnoprávnom kontexte,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Hlavnou príčinou jej podania na Ústavný súd je problematika pozbavovania osôb osobnej slobody formou karantény alebo izolácie a nedostatočná právna a súdna ochrana pred zásahmi do základných práv a slobôd. Ombudsmanka poukázala aj na problematiku tzv. „faktúr“ za štátnu karanténu aj na problém vágnych a príliš širokých kompetencií Úradu verejného zdravotníctva SR a ministerstva zdravotníctva v čase pandémie.

Patakyová sa už skôr obrátila na Generálnu prokuratúru SR, komunikovala s ministerstvami a o lepšie zabezpečenie právnej ochrany žiadala aj Radu vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ako aj ľudskoprávny výbor Národnej rady SR. „Vzhľadom na to, že v praxi k zásadným zmenám nedošlo, rozhodla sa pre podanie na Ústavný súd,“ dodáva Pavelková.

Podľa ombudsmanky je problematická aj nejasnosť kompetencií v oblasti zásahov do osobnej slobody obyvateľov formou izolácie či karantény v kontexte pandémie. Chýbajú jej tiež záruky proti svojvôli orgánu, ktorý takýmito kompetenciami disponuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko