Na hlavný obsah

Parlament schválil predĺženie núdzového stavu

Platiť bude do 19. marca.

Parlament schválil predĺženie núdzového stavu
Na snímke poslanci počas zasadnutia schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (26. 2.) odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti ich bolo 35. Núdzový stav tak bude na území Slovenska platiť do 19. marca.

Jeho predĺženie nepodporila opozícia a rovnako zaň nezahlasoval ani koaličný poslanec Marián Viskupič (SaS). Opozícii chýbala v návrhu vlády analýza doterajších opatrení a tiež konkrétne návrhy ďalších. Upozorňovala, že viaceré sa dajú uplatniť bez potreby tohto stavu. Koaliční poslanci avizovali podporu, no viacerí do budúcna očakávajú opatrenia, ktoré by naň neboli viazané. Národná rada SR rokovala o núdzovom stave od stredy (24. 2.).

Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musel jeho predĺženie odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.

OĽANO nechce vytĺkať politické body

„Poslanci klubu OĽANO si uvedomujú vážnosť situácie s pandémiou nového koronavírusu a nechcú byť tí, korí z nej vytĺkajú politické body. Aj preto podporili predĺženie núdzového stavu,“ povedal predseda klubu vládnej strany Michal Šipoš. Zároveň kritizoval spochybňovanie platných opatrení zo strany niektorých opozičných politikov a vyzýval na zodpovednosť. Poslankyňa za OĽANO Monika Kavecká dodala, že núdzový stav má pomáhať najmä pri efektívnom riadení a v oblasti zdravotníctva.

Hlas-SD hovorí o útoku na demokraciu

„Je absolútne neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako zvládnuť pandémiu prijateľnejším spôsobom. V žiadnom prípade nemôže byť zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania štandardom, pretože ide o zásah do základných ľudských práv garantovaných ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ uviedla v stanovisku mimoparlamentná strana Hlas-SD, ktorej poslanci nezahlasovali za predĺženie núdzového stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko