Na hlavný obsah

Päť mesiacov nik nezomrel na COVID-19. Vietnam prišiel o skvelú bilanciu

Dva mesiace nebol v krajine žiaden prípad nákazy.

Päť mesiacov nik nezomrel na COVID-19. Vietnam prišiel o skvelú bilanciu
Koronavírus vo Vietname. Foto: TASR/AP

Vietnam uzavrel severnú provinciu Hai Duong, odkiaľ hlásia tamojšie úrady desiatky prípadov nákazy koronavírusom. Vietnam prvýkrát po piatich mesiacoch zaznamenal úmrtie človeka infikovaného covidom-19. Ide o 53-ročného Japonca, ktorý zomrel v bytovom dome v Hanoji. Úrady poslali do karantény ostatných obyvateľov domu aj pracovníkov správcovskej firmy. Prístup k budove je uzavretý.

Vďaka prísnemu karanténnemu režimu sa takmer stomilionovému Vietnamu podarilo ubrániť rozsiahlejšej nákaze – od začiatku epidémie identifikovali v krajine 2 269 infikovaných a 35 úmrtí.

Dva mesiace Vietnam nenahlásil vôbec žiadne nové prípady infekcie. To sa zmenilo 28. januára. Zatiaľ tam zistili 499 prípadov a od polnoci z pondelka (15. 2.) na utorok bude až do odvolania provincia, v ktorej žije 2,5 milióna ľudí, uzavretá.

Medzi pondelkovými 40 novými prípadmi nákazy sú dvaja ľudia, ktorí boli v kontakte so zosnulým Japoncom. Podľa vlády prišiel do Vietnamu nedávno a zomrel na dýchacie ťažkosti. Minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long povedal, že vzhľadom na vážnosť jeho stavu sa dá súdiť, že sa nakazil mimo karantény, čo by znamenalo, že sa niekde v Hanoji nachádza ohnisko nákazy.

Vláda tiež oznámila, že dokončila administratívne úkony potrebné na dodávku piatich miliónov dávok vakcíny proti covidu-19. Do Vietnamu majú prísť vo februári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet