Na hlavný obsah

Podvody v mene Microsoftu pokračujú, páchatelia získajú prístup k počítaču aj bankovým údajom

Polícia upozorňuje, že v pomoci obetiam má obmedzené možnosti.

Podvody v mene Microsoftu pokračujú, páchatelia získajú prístup k počítaču aj bankovým údajom
Foto: Shuttestock

Úrad kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru upozornil, že naďalej zaznamenáva zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov zo zahraničia adresovaných priamo na súkromné mobilné čísla občanov Slovenskej republiky.

„Podvodníci používajú metódu, na základe ktorej sa príjemcovi hovoru zobrazuje prichádzajúce slovenské číslo. Páchatelia sú pritom pravdepodobne v zahraničí. V anglickom jazyku sa predstavujú ako pracovníci technickej podpory Microsoftu. Ako účel svojho telefonátu uvádzajú poskytnutie technickej podpory pri oprave problému so softvérom,“ vysvetlila polícia.

Obete podvodu následne na základe inštrukcií poskytnú páchateľom vzdialený prístup do svojho počítača. Ten podvodníci následne zablokujú a keď sa obete chcú dostať naspäť k svojim údajom, vyžiadajú od nich platbu cez internet banking.

„Keďže páchatelia majú naďalej prístup do napadnutého počítača, je pravdepodobné, že po prihlásení sa do internet bankingu získajú aj tieto citlivé údaje svojej obete a dôjde k ďalším finančným podvodom,“ varuje polícia.

Vystupujú pod skutočnými menami

Upozorňuje, že podvodníci sa predstavujú skutočnými menami zamestnancov Microsoftu, preto je dôležité neuveriť falošnému overeniu identity. Vzhľadom na to, že sa tieto podvody uskutočňujú v mnohých prípadoch zo zahraničia, výrazne to oslabuje šancu, že by sa podvedený občan dovolal spravodlivosti.

„Legislatíva cudzích krajín značne limituje možnosti Policajného zboru, ako by mohol pomôcť svojim podvedeným občanom. Šanca na získanie ukradnutých finančných prostriedkov naspäť je tak minimálna,“ konštatuje polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko