Na hlavný obsah

Pred dvomi týždňami uvoľnili opatrenia. Rakúšania hlásia nárast počtu infikovaných

V nemocniciach je však menej pacientov.

Pred dvomi týždňami uvoľnili opatrenia. Rakúšania hlásia nárast počtu infikovaných
Uvoľnenie opatrení v Rakúsku. Foto: TASR/AP

V Rakúsku sa dva týždne po uvoľnení lockdownu prudko zvyšujú denné nárasty počtu prípadov nákazy koronavírusom. Za ostatných 24 hodín ich deväťmiliónová krajina eviduje 1 967 a zomrelo ďalších 22 ľudí.

Po minulé týždne evidovalo Rakúsko vyše tisíc prípadov nákazy denne. Oproti nim je teraz nových prípadov takmer o 20 % viac. To ale môže súvisieť aj s vysokým počtom testovaných, keďže v Rakúsku sa masívne testuje v podnikoch i na školách. Zároveň sa však v Rakúsku šíria mutácie koronavírusu – britský variant na východe krajiny a takzvaný juhoafrický v Tirolsku.

Krajina pritom minulý pondelok (8. 2.) po šiestich týždňoch plošnej uzávery otvorila obchody, múzeá, knižnice, kaderníctva či kozmetické salóny a do škôl sa mohli vrátiť niektoré deti. Pred návštevou kaderníka, kozmetického či masážneho salónu musia ľudia predložiť negatívny test. Testy na koronavírus ponúkajú v krajine zadarmo lekárne.

Pozitívnou správou je mierny pokles pacientov s covidom-19 v nemocniciach, a to vrátane vážnych prípadov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Oproti strede (17. 2.) sa uvoľnilo 32 lôžok na bežných oddeleniach, šesť na JIS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet