Na hlavný obsah

Prehľad pravidiel: Na pobyt v prírode v okrese už netreba test, chaty sú zakázané

Kde v prírode test stále treba? A kto môže ísť na prechádzku aj pri dome?

Prehľad pravidiel: Na pobyt v prírode v okrese už netreba test, chaty sú zakázané
Na snímke turisti na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Covidový automatuznesenie vlády od pondelka 8. februára upravujú podmienky, za ktorých sa možno vybrať do prírody. Hlavnou zmenou v porovnaním s poslednými obmedzeniami je, že v rámci okresu už na pobyt v prírode nebude potrebné mať platný negatívny test. Treba ale vedieť, že zmeny nastávajú, ak sa osoba vyberie mimo okres bydliska.

Túra v inom okrese len s testom

Ak sa cesta do prírody absolvuje do iného okresu, ktorý bude podľa covidového automatu zaradený do stupňa monitoringu (zelený okres), prvého (žltý okres) a druhého stupňa ostražitosti (oranžový okres) alebo prvého (ružový okres), druhého (červený okres) a tretieho stupňa varovania (bordový okres), bude potrebné preukázať sa negatívnym PCR alebo antigénovým testom nie starším ako 7 dní.

Ani v týchto okresoch test nebude potrebovať osoba mladšia ako 15 rokov, senior nad 65 rokov, ten, kto za posledné tri mesiac prekonal ochorenie COVID-19 a má o tom potvrdenie, ale aj osoba zaočkovaná oboma dávkami vakcíny, pričom od poslednej dávky uplynulo aspoň 14 dní či osoba, ktorej zdravotný stav nedovoľuje podstúpiť test.

Negatívny test nebude potrebný pri individuálnom športovaní.

Prechod medzi jednotlivými stupňami COVID automatu na národnej a regionálnej úrovni. Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR

Do čierneho okresu ani na chatu sa nedostanete

Do čierneho, teda okresu so štvrtým stupňom varovania, si výlet netreba plánovať. Osoba sa tam nedostane ani s testom.

Ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že ubytovanie, ako aj stretávanie sa s inými ľuďmi ako s členmi jednej domácnosti, je stále zakázané. Povolené sú preto výlučne cesty do prírody a späť, bez toho, aby sa ľudia zdržiavali na chatách. Aj keď ide o súkromné chaty.

Rodičia s deťmi sa môžu prejsť aj pri dome

Vzhľadom na to, že sa od pondelka predĺži núdzový stav a s ním aj zákaz vychádzania, bežné pochôdzky sú stále zakázané. Výnimky z obmedzenia sú len za účelom zabezpečenia nevyhnutných potrieb pre život.

Mierne voľnejšie obmedzenia budú platiť pre ľudí nad 65 rokov, vozičkárov, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, osoby so závažnou poruchou autistického spektra či osoby, ktorej zdravotný stav nedovoľuje podstúpiť test. Všetci títo môžu ísť na zdravotnú prechádzku do vzdialenosti 1 000 metrov od bydliska. Budú ju môcť absolvovať sami alebo s členom spoločnej domácnosti.

Na prechádzku do kilometra od bydliska budú môcť ísť aj osoby s dieťaťom do šiestich rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko