Na hlavný obsah

Rakúska očkovacia komisia neodporučila vakcínu AstraZenecy pre ľudí nad 65 rokov

Radí počkať na údaje z ďalších štúdií.

Rakúska očkovacia komisia neodporučila vakcínu AstraZenecy pre ľudí nad 65 rokov
Na snímke krabice s vakcínou britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Rakúska Národná komisia pre očkovanie v nedeľu (31. 1.) večer jednomyseľne súhlasila s použitím vakcíny AstraZeneca, neodporúča ju však dávať osobám nad 65 rokov, keďže zatiaľ nie sú k dispozícii dostatočné údaje o účinnosti v tejto vekovej skupine.

Spolkový kancelár Sebastian Kurz a minister zdravotníctva Rudolf Anschober privítali odporúčanie komisie. Uviedli, že očkovanie treťou schválenou vakcínou by sa v krajine mohlo začať 7. februára. O rozhodnutí komisie a prispôsobení očkovacej stratégie novým podmienkam budú v pondelok (1. 2.) rokovať s premiérmi jednotlivých spolkových krajín.

Očkovacia komisia odporučila použitie vakcíny od firmy AstraZeneca vo vekovej skupine od 18 do 64 rokov. Pre vekovú skupinu nad 65 rokov sú podľa komisie imunologické a bezpečnostné údaje porovnateľne dobré ako u mladších ľudí. Vzhľadom na malú veľkosť testovanej skupiny a nízky počet prípadov ochorenia však momentálne nie je možné urobiť spoľahlivý posudok o účinnosti vakcíny u tejto vekovej skupiny.

Členovia komisie však predpokladajú, že ak budú k dispozícii ďalšie údaje, bude možné vydať odporúčanie na očkovanie aj pre ľudí nad 65 rokov. V tejto súvislosti upozornili na prebiehajúce štúdie v USA a Veľkej Británii. „Najmä údaje o imunogenicite (schopnosti vyvolať bunkovú imunitnú odpoveď) naznačujú účinnosť porovnateľnú s účinnosťou u mladších testovaných osôb,“ konštatujú odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet