Na hlavný obsah

Slovensko si pohoršilo v indexe demokracie, pred ním sa umiestnila aj Kolumbia

Najlepšie skóre dosiahlo ešte v roku 2006.

Slovensko si pohoršilo v indexe demokracie, pred ním sa umiestnila aj Kolumbia
Na snímke vľavo budova Národnej rady (NR) SR, uprostred vlajky SR a EÚ a vpravo Bratislavský hrad. Foto: TASR

Slovensko je vo svetovom indexe demokracie Economist Intelligence Unit (EIU) na 47. mieste. V najnovšom rebríčku, ktorý vypracovala výskumná divízia spoločnosti Economist Group, získala SR za rok 2020 6,97 bodu z desiatich. Analytici zaradili krajinu medzi tie s nedostatočným demokratickým zriadením. Údaje zverejnil týždenník The Economist.

Slovensko vo svetovom indexe demokracie. FOTO: EIU

Slovensko v indexe po prvý raz kleslo pod hodnotu sedem bodov. Za rok 2019 malo 7,17 bodu a bolo na 42. mieste, pričom najlepšie skóre dosiahlo v roku 2006 so 7,40 bodu.

V celosvetovom rebríčku sa nad Slovenskom nachádza Kolumbia či Juhoafrická republika, tesne pod ním je Argentína. Zo susedných štátov obsadilo najvyšší stupienok Rakúsko – je šestnáste, Česku patrí 31. pozícia, Poľsko je o tri stupienky nižšie ako SR, Maďarsko sa delí o 55. miesto s Filipínami a Ukrajina je až 79.

Rebríček siedmich najdemokratickejších krajín na svete. FOTO: EIU

Najlepšie hodnotenie za rok 2020 dostali Nórsko, Island a Švédsko. Do top 10 sa zmestili aj Nový Zéland, Kanada, Fínsko, Dánsko, Írsko, Austrália a Holandsko. Na opačnom konci sú KĽDR, Konžská demokratická republika, Stredoafrická republika, Sýria a Čad.

EIU konštatuje, že globálne došlo v dôsledku pandémie k rozsiahlemu obmedzeniu občianskych slobôd a raste cenzúry. Priemerné svetové skóre medziročne pokleslo z 5,44 bodu na 5,37, čo je najhorší výsledok od roku 2006, kedy analytici Economist Group začali vydávať výročný index demokracie.

Analytici skúmali stav demokracie v 165 nezávislých štátoch a dvoch teritóriách. Podľa nich žije v demokracii iba 49,4 % svetovej populácie, z toho len 8,4 % v plnohodnotnej demokracii. Viac než tretina ľudí na planéte žije v autoritárskych režimoch, kam EIU radí aj Čínu. Celkovo bolo vlani vo svete 75 demokratických štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko