Na hlavný obsah

Slovensku chce pomôcť aj Poľsko. Ponúka 200 miest na JIS

Pomocnú ruku podalo aj Rakúsko.

Slovensku chce pomôcť aj Poľsko. Ponúka 200 miest na JIS
Záchranári v špeciálnom ochrannom odeve nakladajú do sanitky pacienta s ochorením COVID-19. Foto: TASR/AP

Pomoc Slovensku v boji proti pandémii koronavírusu prisľúbilo po Rakúsku aj Poľsko a pripravené pomôcť je i Maďarsko. Zatiaľ čo Rakúsko ponúka na pomoc armádnych zdravotníkov, Poľsko svojich 200 miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Klus poukázal na to, že nové mutácie sa šíria rýchlejšie, čím spôsobujú nárast počtu infikovaných, aj ďalší tlak na už teraz preťažené nemocnice. „Nevyhnutne preto potrebujeme najmä pomoc zdravotníkov,“ napísal.

Poľskú ponuku vo štvrtok (18. 2.) potvrdil aj premiér Mateusz Morawiecki. „Sme pripravení pomôcť našim českým a slovenským susedom poskytnutím miest v provizórnych nemocniciach v južnej časti krajiny,“ povedal podľa agentúry PAP a dodal, že v týchto nemocniciach je v súčasnosti obsadených približne 50 percent lôžok pre pacientov s koronavírusom.

„Sme veľmi vďační za to, že ani nie deň od oznámenia, že vláda schválila žiadosť o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie, sa nám ozvali viacerí naši najbližší partneri a susedia,“ reagoval na ochotu susedov Klus. O detailoch pomoci sa podľa neho aktuálne rokuje.

Slovensko sa v stredu (17. 2.) obrátilo na ostatné členské krajiny Európskej únie so žiadosťou o vyslanie zdravotníkov, ktorí by sa starali o najnáročnejších pacientov s ochorením COVID-19. Aktiváciu systému civilnej ochrany EÚ schválila na žiadosť ministerstva zdravotníctva vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko