Na hlavný obsah

Španieli otvárajú bary a reštaurácie, hostia sa však musia zaregistrovať

Hlavný epidemiológ dvíha varovný prst.

Španieli otvárajú bary a reštaurácie, hostia sa však musia zaregistrovať
Čašník s ochranným rúškom obsluhuje zákazníkov na terase reštaurácie v Španielsku. Foto: TASR/AP

Španielske autonómne oblasti postupne umožňujú, aby bary, reštaurácie a ďalšie prevádzky v gastronómii obnovovali prevádzku vo svojich vnútorných priestoroch. Vo štvrtok (11. 2.) k tomu pristúpila oblasť Kastília – La Mancha, ktorá susedí s Madridom. Hostia sa ale musia registrovať za použitia QR kódu, aby ich mohli dohľadať, keby sa z podniku stalo ohnisko nákazy. Epidemická situácia v Španielsku sa za dva týždne výrazne zlepšila, uviedla agentúra Reuters.

Podľa ministerstva zdravotníctva klesol počet novoinfikovaných za posledných 14 dní na 540 na 100 000 obyvateľov, čo je najmenej od polovice januára. Pred dvoma týždňami dosahoval tento údaj hodnotu 900.

Pred rýchlym rušením opatrení ale varoval hlavný epidemiológ Fernando Simón. „Na územiach, kde boli vnútorné priestory barov zatvorené pre verejnosť, bol úbytok nových prípadov nákazy dvakrát rýchlejší. Je to jednoducho riziková aktivita,“ uviedol.

Protiepidemické opatrenia v Španielsku zvyčajne stanovujú vlády jednotlivých autonómnych oblastí. Tie môžu navyše vyznačiť územia s vyšším rizikom a nariadiť tam prísnejšie opatrenia. Zákaz prevádzky vo vnútorných priestoroch barov a reštaurácií tak ďalej platí napríklad v autonómnej oblasti Valencia. Kanárske ostrovy oznámili sprísnenie zákazu nočného vychádzania, aby neumožnili karnevaly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet