Na hlavný obsah

Úrad vlády už zo špeciálneho fondu rozdal takmer 100 000 eur

Podporil viac ako 150 ľudí, ktorých postihla pandémia.

Úrad vlády už zo špeciálneho fondu rozdal takmer 100 000 eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý po vypuknutí pandémie koronavírusu založil premiér Igor Matovič (OĽANO), doposiaľ odišlo 98 660 eur. Prispievatelia na transparentný účet poslali celkovo 692 535,05 eur a zostatok na tomto účte je 593 875,05 eur. Úrad vlády (ÚV) SR začal finančnú pomoc rozdeľovať v októbri minulého roka.

Od začiatku nového roka ÚV SR poslal pomoc 39 žiadateľom a výška jednotlivých príspevkov sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 100 eur. Všetky pohyby na účte sú verejnosti k dispozícii na webe Štátnej pokladnice.

Fond je určený na pomoc ľudom, ktorých zasiahla koronakríza. Prispievať doň majú predstavitelia koalície, posledný riadny príspevok je z konca decembra 2020. Úrad vlády vypláca prostriedky z fondu s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom a zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 500 eur z fondu.

Všetky zmluvy sú podľa tlačového a informačného odboru ÚV zverejnené v Centrálnom registri zmlúv, v ktorých sú podrobne uvedené ciele, na ktoré boli finančné prostriedky vyplatené.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Úrad vlády poskytne konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje 30 eur a viac, z fondu pôjde 30 eur. Maximálna výška príspevku z fondu pre jedného žiadateľa je 1000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko