Na hlavný obsah

USA sa vrátili do Rady OSN pre ľudské práva, zatiaľ budú v pozícii pozorovateľa

Z rady vystúpili v roku 2018.

USA sa vrátili do Rady OSN pre ľudské práva, zatiaľ budú v pozícii pozorovateľa
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: SITA/AP

Spojené štáty sa vrátia do Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). Oznámil to na pondelkovom (8. 2.) zasadnutí rady americký chargé d’affaires pri OSN Mark Cassayre, informáciu potvrdil aj minister zahraničných vecí Antony Blinken. USA budú v UNHRC v pozícii pozorovateľa a neskôr sa budú usilovať o plné členstvo. Z rady vystúpili v roku 2018.

„Vieme, že Rada OSN pre ľudské práva má svoje chyby a musí reformovať svoj program, členstvo aj zameranie, vrátane svojho neprimeraného sústredenia sa na Izrael. Naše vystúpenie v júni 2018 ale k žiadnej zmysluplnej zmene neprispelo. Namiesto toho vzniklo vákuum, ktoré vo svoj prospech využili štáty s autoritárskym vedením,“ uviedol minister Blinken. Poslaním radi je dohliadať na dodržiavanie ľudských práv všade vo svete.

„USA musia byť prítomné na rokovaniach, aby mohli poukázať na nedostatky rady a zaistiť, že si bude plniť svoju úlohu. Ak bude rada fungovať tak, ako má, môže poukázať na krajiny, v ktorých sa ľudské práva porušujú a môže byť významným fórom v boji proti nespravodlivosti a tyranii,“ dodal minister.

Ako pozorovateľ budú USA súčasťou jednaní, budú sa môcť na radu obracať a spolupracovať s ostatnými pri navrhovaní rezolúcií. Zaváži, či sa budú pri budúcich voľbách uchádzať o úplné členstvo.

Zmena názoru na radu prišla s novou administratívou

To, že sa nová americká administratíva bude snažiť o návrat do UNHRC, naznačila pri svojom vypočúvaní v Kongrese kandidátka na veľvyslankyňu pri OSN Linda Thomasová-Greenieldová. „Keď sme súčasťou jednaní, klesá počet rezolúcií zameraných proti Izraelu. Ako nečlenovia nemáme žiadny hlas, či ide o UNESCO alebo o financovanie UNRWA (agentúra pre pomoc palestínskym utečencom). Musíme byť pri rokovacom stole, aby sme zaistili, že budú zohľadnené naše hodnoty a aby sme potlačili tých, ktorí ich nepodporujú,“ povedala.

V čase, keď bývalá administratíva rozhodla o ukončení členstva UNHRC, USA túto organizáciu kritizovali za pokrytectvo. Väčšina kritiky smerovala k údajnej protiizraelskej zaujatosti rady, ale tiež k členstvu krajín, ktoré ľudské práva porušujú, ako Čína, Venezuela, Rusko, Kuba alebo Saudská Arábia, ktorú ale USA radia k svojim spojencom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet