Na hlavný obsah

V pondelok 15. februára štartuje sčítanie obyvateľov

Potrvá do konca marca.

V pondelok 15. februára štartuje sčítanie obyvateľov
Na snímke vzor sčítacieho formulára. Foto: scitanie.sk

V období od 15. februára do 31. marca 2021 sa uskutoční sčítanie obyvateľov, tzv. asistované sčítanie sa má uskutočniť od apríla do konca októbra. Sčítava sa každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Údaje, ktoré obyvatelia uvedú do formulára, sa vzťahujú k 1. januáru 2021, uvádza web scitanie.sk

Obyvateľ sa sčíta sám alebo s pomocou blízkej osoby na ktoromkoľvek mieste využitím počítača, tabletu alebo mobilného telefónu s pripojením na internet. Povinnosť sčítať sa vyplnením sčítacieho formulára majú všetci obyvatelia Slovenskej republiky. V rámci sčítania budú ľudia odpovedať na 14 otázok, týkajú sa miesta pobytu, rodiny, vzdelania, zamestnania, národnosti i náboženstva. Pri sčítaní bude možné uviesť dve národnosti.

Ak sa občan nevie alebo nemôže sčítať sám, môže využiť služby asistovaného sčítania, v každej obci zriadia kontaktné miesto, kde so sčítaním pomôže stacionárny asistent. Na území obce budú pôsobiť aj mobilní asistenti, ktorí navštívia domácnosť obyvateľa v prípade, ak o to požiada – ak počas prvých dvoch týždňov doby sčítania zavolá na obec alebo na call centrum.

Cieľom sčítania je získanie vzájomne prepojených, spoľahlivých, porovnateľných unikátnych údajov a informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a ich bývaní.

Štát na základe získaných dát rozhodne o nastavení sociálnych politík, poslúžia ako podklad pre územné plánovanie obcí ako aj pri riešení systému dopravy, budovaniu záchytných parkovísk či o tom, ktorá cirkev získa koľko peňazí. Od počtu trvalo bývajúceho obyvateľstva na území obce závisí aj výška podielových daní pre obec.

Informačné letáky v slovenčine a v 11 jazykoch národnostných menšín si môžete stiahnuť TU. Prvé výsledky zverejnia začiatkom roka 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko