Na hlavný obsah

Viceprezidentka USA Harrisová vyzvala černochov k očkovaniu proti koronavírusu

Dáta ukazujú nižší počet Afroameričanov, ktorí sa zúčastnili vakcinácie.

Viceprezidentka USA Harrisová vyzvala černochov k očkovaniu proti koronavírusu
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Viceprezidentka Spojených štátov Kamala Harrisová v stredu (24. 2.) odkázala černochom, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a nedopustili, aby ich toto ochorenie „dostalo“.

„Nedopusťme, aby nás covid dostal. Nechajme sa namiesto toho zaočkovať, áno?“, povedala Harrisová, prvá Afroameričanka v druhej najvyššej funkcii v Spojených štátoch, v sobotňajšom rozhovore na televízii MSNBC. „Vieme, že u černochov existuje disproporčná pravdepodobnosť, že sa vírusom nakazia a v dôsledkom neho zomrú,“ dodala viceprezidentka. „Ak vírus, ktorý nás poškodzuje nepomerne viac, chceme dostať pod kontrolu, jedným z riešení je nechať sa zaočkovať,“ uviedla.

Dáta o doterajšom postupe očkovania proti koronavírusu v Spojených štátoch ukazujú, že vakcínu dostal menší počet Afroameričanov a Hispáncov, než by zodpovedalo ich zastúpenie medzi zdravotníkmi a klientmi domov s opatrovateľskou službou, čo sú prioritné skupiny pri očkovaní.

Agentúra Reuters tiež uvádza, že bolo náročné presvedčiť Afroameričanov, aby sa zúčastnili klinických testov vakcín. Medzi touto skupinou Američanov panuje veľká miera nedôvery pre zlé skúsenosti s neetickým postupom voči černochom pri lekárskom výskume v minulosti.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová počas očkovania proti koronavírusu vakcínou od americkej spoločnosti Moderna 29. decembra 2020 vo Washingtone.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet