Na hlavný obsah

Zatvoria sa na Slovensku opäť aj podniky? Odborári sú proti

Opatrenie navrhujú viacerí odborníci.

Zatvoria sa na Slovensku opäť aj podniky? Odborári sú proti
Ilustračná foto. Foto: TASR

Na Slovensku by sa aspoň na dva týždne mali zatvárať aj podniky. Navrhujú to viacerí odborníci. Podľa zamestnávateľov je však prípadné šírenie ochorenia COVID-19 vo firmách pod kontrolou. Ak by k ich zatváraniu prišlo, odborári budú žiadať 100 % náhradu mzdy.

Čoraz viac počuť otázku, či nie je čas opäť zatvoriť aj firmy. Tvrdý lockdown, aký bol na jar minulého roka, je však pre zamestnávateľov neprípustný. „To nie je len o zatváraní, ale aj o tom, kto bude potom platiť dane a kto bude platiť záväzky štátu, aj bežné záväzky ľudí,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Upozornil, že k podobnému kroku nepristúpili ani okolité krajiny. „Znamenalo by to na dlhé obdobie nedôveru všetkých našich obchodných partnerov, ktorí sú predovšetkým v zahraničí, v schopnosť slovenskej ekonomiky plniť si svoje záväzky,“ doplnil Machunka. Podľa jeho informácií pravidelné testovanie zamestnancov pomáha zabraňovať veľkej chorobnosti na COVID-19 v mnohých firmách.

Rovnaký názor má aj Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. „Plošné zatváranie firiem by sa veľmi nepríjemne ekonomicky dotklo príjmov verejných financií a rovnako by malo nepriaznivý vplyv na zamestnancov týchto dotknutých podnikov.“

Prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško o úvahe zatvárať podniky počul, no neverí, že by to mohlo výrazne zvrátiť rýchlo sa šíriacu nákazu. „Ak by k tomu došlo, tak požiadavka Konfederácie odborových zväzov je jednoznačná – 100 % náhrada mzdy pre zamestnancov, ktorí nútene musia zostať doma.“

Analytik projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák si myslí, že kľúčom k úspechu v boji s pandémiou je izolovanie ľudí. Preto navrhuje pre infikovaných, doma uzavretých rodičov a zamestnancov masívnu finančnú pomoc štátu. „Na to, aby sme ich izolovali a oni nikam nechodili, potrebujeme dať okamžitú PN v rozumnej výške pre všetkých infikovaných, ale aj všetkých rodinných príslušníkov, ktorí žijú v ich domácnosti. Pravdepodobne tiež pre všetkých ľudí, ktorí tým pádom nebudú môcť ísť do roboty – čo je prekážka na strane zamestnávateľa – a dostanú to na náklady štátu všetci zamestnávatelia.“ V tejto súvislosti dodal, že tento návrh majú na stole aj vládni politici, ktorí aj v stredu (24. 2.) rokovali o otázkach, ako zlepšiť pandemickú situáciu na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko