Na hlavný obsah

Čína schválila veľkú reformu volebného systému v Hongkongu

Ide o najväčšie zmeny od roku 1997.

Čína schválila veľkú reformu volebného systému v Hongkongu
Parlament v Hongkongu. Foto: SITA/AP

Stály výbor, vrcholný orgán čínskeho parlamentu, v utorok (30. 3.) odobril reformu volebného systému v Hongkongu. Zmeny podľa miestnych politikov povedú k upevneniu kontroly Pekingu nad veľkomestom, ktoré je poloautonómnou oblasťou, upozornil spravodajský web BBC.

Chystané zmeny oznámil prvýkrát na začiatku marca podpredseda Stáleho výboru, týkajú sa najmä hongkongských parlamentných volieb. Podľa doterajších pravidiel volili polovicu zo 70 hongkongských poslancov priamo voliči, druhú polovicu vymenovali profesionálne a záujmové skupiny, ktoré sú tradične naklonené Pekingu. Podľa odsúhlasených zmien sa teraz počet kresiel v hongkongskom parlamente zvýši na 90 a voliči budú vyberať len 20.

Volebný výbor, ktorý doteraz nominoval kandidátov pri voľbách najvyššieho predstaviteľa (správcu) Hongkongu, bude vyberať ďalších 40 zástupcov. Počet členov výboru, ktorí sú väčšinou verní komunistickej vláde v Pekingu, sa navyše zvýši z 1 200 na 1 500.

Hongkongský list South China Morning Post (SCMP) označil zmeny za „drakonické“. Oznámenie Číny predtým kritizovali aj Európska únia či Spojené štáty, podľa ktorých sú priamym útokom na hongkongskú demokraciu a autonómiu.

Ide o najväčšie zmeny v politickom systéme Hongkongu od roku 1997. Vtedy sa mesto vrátilo pod čínsku správu, pripomína agentúra Reuters. Peking sa pri prevzatí bývalej britskej kolónie zaviazal, že bude spravovať mesto po dobu 50 rokov podľa princípu jedna krajina – dva systémy. Ten mal Hongkongu oproti pevninskej Číne zaručiť určité slobody, ktoré však Peking svojimi krokmi v posledných rokoch obmedzuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet