Na hlavný obsah

Finančná správa upozorňuje na výhody podania daňového priznania elektronicky

Ročne túto formu využije 750 000 daňovníkov.

Finančná správa upozorňuje na výhody podania daňového priznania elektronicky
Na ilustračnej snímke daňovníci vypĺňajú tlačivo k daňovému priznaniu na Daňovom úrade Košice. Foto: TASR

Na podanie daňových priznaní zostáva čas do konca marca. Finančná správa pripomína, že v súčasnej pandemickej situácii a s ňou súvisiacim zákazom vychádzania, môžu daňovníci využiť aj elektronickú možnosť podania.

Až 750 000 z celkového počtu 1,2 milióna ročne podaných daňových priznaní podávajú fyzické a právnické osoby elektronicky. Finančná správa uvádza, že výhody elektronickej komunikácie postupne objavujú aj daňovníci, ktorí zo zákona nemajú povinnosť elektronickej komunikácie s úradom. Minulý rok tak počet elektronicky podaných daňových priznaní stúpol o viac ako päť percent.

„Počas pandémie či zákazu vychádzania je elektronická komunikácia s finančnou správou výhodnejšia. Klientom šetrí čas, svoje daňové povinnosti vybavia z pohodlia domova a bez priamej návštevy finančnej správy, čím eliminujú riziko nákazy seba či príslušníkov finančnej správy,“ upozorňuje Finančná správa.

Dodáva, že elektronickú komunikáciu môže využívať ktokoľvek, potrebná je iba registrácia na portáli finančnej správy. Klient k tomu potrebuje elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), respektíve kvalifikovaný elektronický podpis (KEP). Fyzické osoby tiež môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom tzv. dohodu o elektronickom doručovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika