Na hlavný obsah

Jadrové palivo by sa do tretieho bloku v Mochovciach mohlo navážať už v lete

Blok je tesne pred dokončením.

Jadrové palivo by sa do tretieho bloku v Mochovciach mohlo navážať už v lete
Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Foto: TASR

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce spustia Slovenské elektrárne do konca roka 2021. Jadrové palivo začnú voziť v lete, najneskôr v septembri. Pri prípravách dodržiavajú všetky bezpečnostné opatrenia. Potvrdili to členovia parlamentného výboru pre hospodárstvo po stredajšom (10. 3.) poslaneckom prieskume priamo v Mochovciach, ktorí boli skontrolovať záverečnú etapu prác.

„Videli sme bezpečnostné opatrenia, videli sme, že tretí blok je tesne pred pred dokončením. V podstate je tam asi všetko okrem palivových tyčí, ktoré tam v budúcnosti budú. Budeme sa o to ďalej zaujímať, budeme pozorne sledovať udeľovanie ďalších a ďalších povolení a certifikátov a navážanie paliva, ktoré by sa malo uskutočniť na začiatku leta,“ povedal Peter Kremský (OĽANO), predseda parlamentného Výboru NR SR pre hospodárstvo. Jeho slová zazneli v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Letný termín navážania paliva je reálny, len ak sa po udelení povolenia na prevádzku nevyskytnú odvolania. V opačnom prípade sa tak stane až v septembri. Tretí blok je aktuálne vo fáze udeľovania povolenia na spustenie. Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková potvrdila, že celý proces zdržali aj problémy s inšpekciou materiálov.

„Keď sme došetrovali, akým spôsobom zverifikovať to veľké množstvo materiálov, došli sme k ďalším veľkým množstvám kontrol, ktoré je potrebné dokončiť, aby sme mohli hodnoverne preukázať, že materiály sú také, aké jadrová elektráreň potrebuje. To znamená, že zvládnu ťažké podmienky, v ktorých bude elektráreň počas prevádzky,“ skonštatovala.

Do siete by elektrina z tretieho bloku elektrárne mohla prúdiť asi dva mesiace po spustení skúšobnej prevádzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika