Na hlavný obsah

Kollár: Ak to bude trvať ešte viac ako týždeň, odchádzame

Je podľa neho namieste hovoriť o predčasných voľbách.

Kollár: Ak to bude trvať ešte viac ako týždeň, odchádzame
Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: SITA

Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár nie je ochotný tolerovať aktuálny choas vo vláde a nedovolí, aby sa presunul do parlamentu. Pokiaľ koaliční partneri do týždňa nedospejú k dohode o ďalšom spoločnom fungovaní, jeho hnutie z vlády odíde, vyhlásil v utorok (23. 3.).

Vládnu krízu je podľa Kollára potrebné ukončiť čo najskôr, maximálne do konca budúceho týždňa. „Buď sa dohodneme a bez hádok pôjdeme ďalej, alebo povedzme ľuďom, že nie sme toho hodní a nech rozhodnú v predčasných voľbách,“ podčiarkol. V prípade, že by do týždňa k dohode nedošlo, jeho hnutie je pripravené z vlády odísť. „Sme rodina to dlhšie naťahovať nebude, prosto odíde preč a bude to vybavené,“ dodal Kollár.

Považuje za korektné dlhšie neklamať voličov a pripustiť, že vláda nie je schopná ďalej vládnuť. „Potom treba slušne a čestne predstúpiť pred ľudí a povedať im, vy ste nám dali moc, my sme to nezvládli,“ vyhlásil s tým, že v takom prípade je namieste hovoriť o predčasných voľbách.

Krízu treba čím skôr ukončiť

Kollár kriticky hodnotil postup koaličných partnerov, ktorí si dávajú rôzne požiadavky na to, kto má a kto nemá odstúpiť. Demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) či ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) chápe ako formu nátlaku na to, aby sa koalícia buď dohodla, alebo definitívne rozpadla.

„Teraz sú na ťahu moji koaliční partneri, aby naozaj zobrali rozum do hrsti, aby sme si sadli a túto krízu ukončili,“ dodal Kollár s tým, že ďalší postup nezávisí od konkrétneho partnera. Dohodu musia podľa neho urobiť spoločne všetci štyria členovia koalície. Za primerané považuje, aby sa v súčasnej situácii položili na stôl všetky funkcie a aby sa vo vláde dohodli na novom obsadení rezortov na platforme výsledku z minuloročných volieb.

K tomu, či je pre riešenie krízy potrebné odobrať jedno ministerstvo strane SaS, sa vyjadriť nechcel. „My sme raz prišli do nejakej vlády, rozdelili sme si posty a všetko treba teraz prerokovať. Raz boli rozdané karty a s tými môžeme rátať,“ dodal Kollár.

Čo požaduje Matovič, aby sa vzdal funkcie premiéra:

  • Odchod Richarda Sulíka z vlády,
  • odchod Márie Kolíkovej z postu ministerky spravodlivosti,
  • odchod Juraja Šeligu z postu podpredsedu Národnej rady SR,
  • odchod Jany Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru,
  • navrátenie jedného z ministerstiev SaS v prospech hnutia OĽANO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko