Na hlavný obsah

Matovič sa stretol s poslancami Za ľudí. Vysvetlili mu, prečo chcú jeho výmenu

Všetci sa zhodli na tom, že nechcú predčasné voľby.

Matovič sa stretol s poslancami Za ľudí. Vysvetlili mu, prečo chcú jeho výmenu
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR

Členovia poslaneckého klubu aj štátni tajomníci strany Za ľudí sa v utorok (16. 3.) stretli s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO). Vysvetlili mu, prečo hlasovali za uznesenie predsedníctva strany, a prečo žiadajú jeho odchod z postu predsedu vlády. „Toto bolo prvé stretnutie. Predpokladám, že budú ešte aj ďalšie,“ povedal štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a podpredseda strany Vladimír Ledecký.

Ledecký uviedol, že stále nevedia, či sa premiér chystá odísť zo svojho postu. „Takáto otázka tam nepadla. To je otázka na pána premiéra,“ dodal. Cieľom rokovania podľa neho nebolo na niečom sa dohodnúť, ale vzájomne sa informovať o svojich postojoch. Stretnutie sa uskutočnilo v pracovnej atmosféra a premiér bol podľa Ledeckého pokojný.

Matovič si uvedomuje vážnosť situácie, tvrdí Šeliga

„Keď chceme pokračovať vo štvorkoalícii, aj keby pán premiér nebol na svojej pozícii, musia byť vzťahy vyčistené. Musí byť jasné, prečo a za akých okolností sme žiadali tento odchod,“ komentovala stretnutie podpredsedníčka strany Jana Žitňanská. Z tohto dôvodu pokladá za korektné baviť sa o veciach a myslí si, že je v záujme krajiny, aby došlo k zásadnej zmene. Podotkla, že ona sama si vie len veľmi ťažko predstaviť pokračovať ako poslankyňa koalície pod Matovičovým vedením.

„Záujem na tom, aby neboli predčasné voľby, máme všetci rovnaký,“ doplnil podpredseda Národnej rady (NR) SR a strany Juraj Šeliga s tým, že v tejto otázke sa zhodli aj s premiérom. Ten si podľa Šeligu uvedomuje vážnosť situácie a vníma, prečo v strane Za ľudí dospeli k výzve na jeho odchod.

Poslanci dodali, že výzva predsedníčky Veroniky Remišovej voči šéfovi SaS Richardovi Sulíkoví, aby odstúpil z postu ministra hospodárstva, je jej osobnou záležitosťou. Nie je to oficiálny postoj strany. Šeliga považuje túto požiadavku za úplne jasnú a súhlasí s tým, že Sulík s Matovičom sú zdrojom aktuálneho konfliktu.

Poslanci najmenšej koaličnej strany budú teraz čakať na ďalšie kroky premiéra. „Akonáhle budeme poznať definitívne stanovisko pána premiéra, stretneme sa ako poslanecký klub aj ako predsedníctvo strany,“ uzvarela Žitňanská.

Rokovania pokračujú, situácia je vážna

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nechcel aktuálnu situáciu komentovať, je podľa neho potrebné počkať na výsledky rokovaní. „Nie je dohodnuté nič, kým nie je odhodnuté všetko. Urobíme všetko pre to, aby predčasné voľby neboli, a to je tá červená línia, za ktorú nepôjdeme,“ reagoval na dianie posledných dvoch dní. Zdôraznil, že premiér počúva názory všetkých svojich politických partnerov aj reakcie zvnútra hnutia. „Počkáme aj aké bude stretnutie u pani prezidentky. Postavíme sa k tomu zodpovedne,uistil.

Naď nemá ambíciu nahradiť Matoviča v prípade jeho odchodu v premiérskom kresle. „Ja ak mám pokračovať vo vládnej pozícii, tak budem veľmi rád pokračovať v pozícii ministra obrany,“ dodal. Demisia Milana Krajniaka (Sme rodina) z postu ministra práce ho ľudsky mrzí, pretože sa mu s ním vo vláde pracovalo veľmi dobre. „Prekvapilo nás to a je nám to ľúto,“ dodal.

Milan Krajniak podal demisiu v pondelok (15. 3.) večer s tým, že chcel týmto gestom prispieť k čo najrýchlejšiemu riešeniu prebiehajúcej vládnej krízy. Hnutie Sme rodina opätovne vyhlásilo, že nemá žiadne personálne požiadavky a chce rýchly návrat k normálnemu vládnutiu. Strany Za ľudí a SaS, naopak, v pondelok zverejnili svoju požiadavku na odchod Igora Matoviča z postu predsedu vlády. Všetky koaličné strany sa zhodujú v tom, že nechcú predčasné voľby a chcú pokračovať vo štvorkoalícii.

Matovič sa v utorok popoludní stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, po rokovaní sa však ani jeden z nich nepostavil pred médiá. Závery tohto stretnutia tak zatiaľ nie sú známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko