Na hlavný obsah

Podporil vakcínu od AstraZenecy. Talianskeho premiéra zaočkovali

Krajina zažíva už tretiu vlnu pandémie.

Podporil vakcínu od AstraZenecy. Talianskeho premiéra zaočkovali
Na snímke taliansky premiér Mario Draghi. Foto: SITA/AP

Talianskeho premiéra Maria Draghiho zaočkovali v utorok (30. 3.) proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. S odvolaním sa na vyjadrenie jeho kancelárie o tom informovala agentúra AFP s tým, že takýmto spôsobom chcel Draghi podporiť očkovanie touto vakcínou.

Draghiho, ktorý má 73 rokov, zaočkovali s manželkou vo vakcinačnom centre zriadenom pri železničnej stanici Termini v centre Ríma.

Draghi, ktorý sa postu predsedu vlády ujal vo februári, prisľúbil, že vo svojej krajine zrýchli očkovanie proti koronavírusu. Taliansko bolo vlani vôbec prvou európskou krajinou, ktorú vážne zasiahla pandémia. Momentálne táto krajina zažíva už tretiu vlnu pandémie, približuje AFP. Od začiatku pandémie zaznamenali v Taliansku už viac ako 3,5 milióna prípadov nákazy a vyše 108 000 súvisiacich úmrtí.

Vo veľkej časti Talianska stále platia prísne epidemiologické obmedzenia. V regióne Lazio, do ktorého patrí aj hlavné mesto Rím, sa však v utorok mohli opätovne – po dvoch týždňoch otvoriť školy a škôlky. Došlo k tomu po tom, ako región prekategorizovali z červenej do tzv. oranžovej zóny, pre ktorú platia menej prísne opatrenia.

V Taliansku aktuálne platí štvorstupňový systém, v súlade s ktorým sú jednotlivé oblasti zaradené do bielych, žltých, oranžových alebo červených zón, a to v závislosti od rizika prenosu nákazy. V bielej ani žltej zóne sa však momentálne nenachádza žiaden región.

Počas veľkonočného víkendu, od soboty 3. do pondelka 5. apríla, bude v tzv. červenej zóne s najprísnejšími opatreniami celá krajina. Úrady tak chcú zamedziť šíreniu vírusu počas sviatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet