Na hlavný obsah

Pre Slovákov sa pri vstupe do ČR upravujú podmienky

Platí viacero povinností.

Pre Slovákov sa pri vstupe do ČR upravujú podmienky
Na ilustračnej snímke kontroly na hraniciach s Českou republikou. Foto: TARS/AP

Slováci sú povinní mať pred vstupom do Českej republiky negatívny výsledok antigénového testu, ktorý nesmie byť starší ako 24 hodín alebo negatívy výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Doteraz bol povinnosťou PCR test.

Od pondelka (29. 3.) je totiž Slovensko v ČR zaradené medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy – takzvané červené krajiny. Doteraz patrilo medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom – tmavo červené. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

Ako ďalej rezort diplomacie priblížil, po príchode do Česka sú Slováci naďalej povinní zostať v domácej izolácii do predloženia negatívneho výsledku ďalšieho PCR testu vykonaného v Česku na vlastné náklady. Ten je potrebné absolvovať do piatich dní od pricestovania do Česka. Doteraz to bolo najskôr po piatich dňoch a najneskôr do 14 dní, doba domácej izolácie sa teda skracuje. Výsledok druhého PCR testu je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici príslušnej podľa miesta pobytu (študenti aj škole a zamestnanci zamestnávateľovi).

Slováci musia zároveň pred vstupom do ČR vyplniť príjazdový formulár, vzdialeným prístupom ho poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej či pobytovej kontrole. Zároveň je potrebné po dobu desiatich dní od príchodu do ČR nosiť všade okrem domova respirátor aspoň triedy FFP2, KN95, N95, P2, DS, a to aj po negatívnom výsledku druhého PCR testu.

Česká republika zároveň s platnosťou od nedele 28. marca od 00:00 zrušila pre vodičov nákladnej dopravy povinnosť preukázať sa pri vstupe do ČR negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu na COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko