Na hlavný obsah

Šeliga: Rokovania budú v sobotu pokračovať, stále sme za štvorkoalíciu

Vládne tu chaos, riešením sú predčasné voľby, tvrdí Kamenický.

Šeliga: Rokovania budú v sobotu pokračovať, stále sme za štvorkoalíciu
Na kombosnímke zľava Juraj Šeliga (Za ľudí) a Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: RTVS

Rokovania koaličných partnerov budú pokračovať v sobotu (27. 3.) večer, strana Za ľudí bude do poslednej chvíle bojovať za zachovanie štvorkoalície. V diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že ak do pondelka (29. 3.) nebude na stole jasné riešenie, on sám odíde z postu podpredsedu NR SR a podobne aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová opustí svoje miesto vo vláde.

„V žiadnom scenári nie je to, že by Igor Matovič pokračoval ako premiér,“ zdôraznil Šeliga s tým, že aktuálna situácia je zacyklená, keďže SaS podmieňuje svoju ďalšiu účasť na rokovaniach demisiou premiéra, naopak Igor Matovič (OĽANO) je ochotný opustiť svoj post až po tom, ako bude vyrokovaná dohoda. „Všetci ostatní sme rukojemníkmi dvoch politických strán,“ dodal. K dohode medzi Richardom Sulíkom (SaS) a Igorom Matovičom podľa neho chýba veľmi málo, musia sa len chcieť dohodnúť.

Rokovania pokračovali aj v piatok (26. 3.) večer, Sulík sa však na nich „zdržal len veľmi krátko“. Šeliga tvrdí, že sú veľmi náročné, existuje však nádej na zachovanie štvorkoalície.

Neporiadok v parlamente podľa Šeligu nehrozí

V snahe nájsť východisko z krízy zaznela počas rokovaní aj možnosť, že by z vlády odišli všetci traja lídri koaličných strán a presunuli by sa do parlamentu. Šeliga sa v takomto prípade nebojí toho, že by sa spory preniesli do národnej rady. „Neobávam sa žiadneho cirkusu, pretože parlament je priestor na diskusiu a má svoje pravidlá,“ uviedol. V strane Za ľudí sú ochotní baviť sa o akomkoľvek riešení, ktoré prinesie pokoj a zachovanie štvorkoalície. „Verím, že dnes večer prídu a dohodnú sa,“ povedal na margo plánovaného sobotňajšieho stretnutia a účasti predstaviteľov strany SaS.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

V prípade, že k dohode o štvorkoalícii nedôjde, v strane Za ľudí zasadne predsedníctvo, ktoré rozhodne o ďalšom postupe. „Nikto si to nevie nijak dobre predstaviť. Naozaj bojujeme za štvorkoalíciu,“ podčiarkol s tým, že stanovisko zaujmú rýchlo a bude veľmi jasné, vládu v trojkoalícii ale nevidí realisticky ako možnosť stabilného a normálneho vládnutia.

Smer-SD považuje za jediné riešenie predčasné voľby

Podpredseda opozičného Smeru-SD Ladislav Kamenický vníma celú situáciu ako „jeden veľký chaos“ a myslí si, že ľudí v konečnom dôsledku vôbec nezaujímajú spory medzi koaličnými partnermi.

„My sme realisti a nepredpokladáme, že Sulík povalí ďalšiu vládu, to by bol jeho koniec. Vidíme jediné reálne riešenie v tom, čo robíme, že zbierame podpisy v petícii za vypísanie referenda o predčasných voľbách,“ dodal Kamenický s tým, že pod petíciu sa už podpísalo 370 000 ľudí. Celkovo by chceli získať pol milióna podpisov. Šeliga vníma predčasné voľby ako najhoršie možné riešenie. „My sa hrozíme návratu ľudí zo Smeru-SD a Hlasu-SD a preto chceme stabilitu a pokoj,“ dodal.

„Táto koalícia má v sebe potenciál veci meniť a posunúť ich dopredu. Obávam sa ale, že týmito krokmi a postupmi pomaly zrádzame krajinu,“ doplnil Šeliga po relácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko