Na hlavný obsah

Údajného člena Ndranghety vypátrali vďaka videám o varení na YouTube

Svoju tvár neukázal, tetovanie však áno.

Talianskej polícii sa podarilo chytiť v Karibiku muža menom Marc Biart, ktorý je údajne členom kalábrijskej mafie Ndrangheta. Prezradili ho relácie o talianskej kuchyni, ktoré mal na YouTube, uviedol taliansky denník La Repubblica.

Päťdesiattriročný Biart bol na úteku pred talianskou justíciou od roku 2014, kedy na neho vydali zatykač za členstvo v mafiánskej organizácii a priekupníctvo drog. V Dominikánskej republike sa snažil žiť diskrétnym životom a prakticky sa nestýkal s tamojšou talianskou komunitou. S manželkou ale viedol relácie o talianskej kuchyni na platforme YouTube. Hoci na záberoch nikdy neukázal svoju tvár, pozornosť vyšetrovateľov zaujalo jeho tetovanie, ktoré bolo na videách dobre vidieť. Sledovaním digitálnych stôp sa polícii podarilo zistiť, kde muž býva.

Dvojitý úspech polície

V pondelok (29. 3.) tiež v Lisabone zadržali významného mafiánskeho bossa Francesca Pelleho. Polícia ho vystopovala na klinike v Lisabone, kde sa liečil z ochorenia COVID-19. Pelle, prezývaný aj Ciccio Pakistan, patril v Taliansku medzi tridsiatku najhľadanejších zločincov. Na úteku pred justíciou bol od roku 2019.

Vtedy Kasačný súd rozhodol, že Pelle bol objednávateľom neúspešnej vraždy ďalšieho predstaviteľa kalábrijskej mafie Giovanniho Nirtu. Útok sa ale nepodaril a počas neho zahynula Nirtova manželka. To podľa vyšetrovateľov vyvolalo odvetný útok v Duisburgu, pri ktorom v roku 2007 zomrelo šesť ľudí.

Podľa talianskych prokurátorov oba prípady ukazujú dôležitosť medzinárodnej spolupráce v boji proti mafiánskym skupinám. Napríklad muža v Dominikánskej republike sa podarilo zadržať vďaka skupine Interpolu CAN, ktorá sa zameriava na medzinárodné vyšetrovanie aktivít kalábrijskej Ndranghety vo svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet