Na hlavný obsah

Univerzita Komenského odmieta plán obnovy i tézy pripravovanej novely zákona

Plán obnovy vznikol bez diskusie s akademickou obcou, tvrdí.

Univerzita Komenského odmieta plán obnovy i tézy pripravovanej novely zákona
UK vstúpila do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl. Foto: TASR

Akademický senát a vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave kritizujú plán obnovy, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Odmietajú aj tézy pripravovanej novely vysokoškolského zákona, ktoré reprezentáciám tento týždeň predložilo ministerstvo školstva. Vysoké školy sú stále v proteste a štrajkovej pohotovosti.

UK poverila rektora Mareka Števčeka a Martina Putalu, ktorý reprezentuje univerzitu v Rade vysokých škôl (RVŠ), aby vyjadrili kategorický nesúhlas s tézami. Žiadajú revíziu plánu obnovy v kapitole „vysoké školy“. A tézy, ktoré dostali od ministerstva, označili vo vyhlásení za výsmech.

Člen akademického senátu UK Putala upozorňuje, že plán obnovy vznikol bez diskusie s akademickou obcou a ministerské tézy vychádzajú práve z tej novely, ktorú odmietli a pre ktorú sú v proteste alebo štrajkovej pohotovosti. „Tie tézy reflektujú len to, čo bolo v pôvodne predloženom návrhu novely. To, čo sme odmietli v novele, slúžilo aj ako východisko do plánu obnovy,“ objasnil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa rektora Trnavskej univerzity Reného Bílika je previazanosť medzi novelou a plánom obnovy priveľké riziko. „Môže byť veľký problém dosiahnuť nejakú zmenu novely zákona o vysokých školách, pretože v tom momente by nebolo možné naplniť tie ustanovenia, ktoré som si prečítal v návrhu plánu,“ priblížil pre RTVS.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) v týchto dňoch analyzuje tézy k novele a pripravuje stanovisko. „Zohľadňujú časť problémov, ktoré vo vysokom školstve naozaj sú, ale niektoré problémy, ktoré sú tam načrtnuté, buď nedosahujú taký rozmer, aký im ministerstvo prikladá, alebo sa dajú úplne v pohode vyriešiť aj bez toho, aby akýmkoľvek spôsobom rezort zasahoval do samosprávnosti vysokých škôl,“ zhodnotil Filip Šuran, predseda ŠRVŠ.

Spomínané tézy obsahujú analýzu problémov a riešenia, ktoré navrhuje rezort vysokým školám a „to, čo my chceme, aby sa riešilo v tejto novele a zmenilo. A prípadne tam doplníme ďalšie veci alebo nejaké červené čiary, ktoré pre vysoké školy predstavujú politizáciu alebo neprimeraný zásah do ich samospráv,“ hovorí štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis.

V pracovnej skupine na prípravu novely sú okrem zástupcov ministerstva aj nominanti Slovenskej rektorskej konferencie, RVŠ, ŠRVŠ a Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko