Na hlavný obsah

Do Indie dorazila prvá časť pomoci od USA, priviezla aj stovky kyslíkových fliaš

Mnohé krajiny pomáhajú Indii uprostred smrtiacej vlny pandémie.

Do Indie dorazila prvá časť pomoci od USA, priviezla aj stovky kyslíkových fliaš
Pacient dýcha pomocou kyslíka v aute v indickom Naí Dillí v sobotu 24. apríla 2021.Indický zdravotnícky systém zápasí s obrovskou vlnou nákazy. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (30. 4.) dopravili do Indie prvú časť sľúbenej zdravotnej pomoci, informovala agentúra AFP. Vojenské transportné lietadlo, ktoré pristálo na medzinárodnom letisku v Naí Dillí, priviezlo viac ako 400 kyslíkových fliaš a ďalšie vybavenie pre nemocnice. Doviezlo aj takmer jeden milión rýchlotestov.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil v pondelok (26. 4.) v telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím okamžitú pomoc Indii, ktorá čelí prudkému nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom.

Americké úrady uviedli, že v najbližších dňoch do Indie letecky dopravia ďalšie vybavenie. Pomoc Indii poskytli aj ďalšie krajiny i Európska únia.

India vo štvrtok (29. 4.) dosiahla opäť nové denné maximum. Pribudlo 379 257 nových prípadov nákazy a 3 645 súvisiacich úmrtí, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Počet novoinfikovaných predstavuje vôbec najvyšší denný prírastok na svete, uviedla vo štvrtok agentúra AFP s tým, že oficiálne počty nakazených i obetí v tejto krajine pravdepodobne odrážajú len zlomok skutočných čísel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet