Na hlavný obsah

Facebooku unikli osobné údaje viac než pol miliardy používateľov

Správnosť dát sa medzičasom potvrdila.

Facebooku unikli osobné údaje viac než pol miliardy používateľov
Logo firmy Facebook. Foto: SITA/AP

Sociálnej sieti facebook ukradli prakticky kompletné osobné údaje 533 miliónov používateľov. Ako v nedeľu (4. 4.) informoval portál Business Insider, neznáma osoba bezplatne zverejnila údaje miliónov používateľov na hackerskom online fóre.

Podľa portálu ide o osobné údaje vyše 533 miliónov používateľov Facebooku v 106 krajinách – viac než 32 miliónov v USA, 11 miliónov v Spojekom kráľovstve a šesť miliónov v Indii. Zverejnené dáta obsahujú okrem telefónnych čísiel identifikačné údaje pre facebook, celé mená, lokality, narodeniny, životopisné údaje a v niektorých prípadoch aj emailové adresy.

Business Insider overil niektoré zo zverejnených údajov a potvrdil ich správnosť tým, že našiel konkrétnych používateľov. Rovnako potvrdil pravosť emailových adries.

Facebook pre Insider vysvetlil, že dáta unikli ešte v roku 2019 pre bezpečnostný nedostatok, ktorý medzičasom napravili. Alon Gal z firmy Hudson Rock, ktorý ako prvý odhalil únik dát, uviedol, že z hľadiska bezpečnosti už firma Facebook nemá veľmi čo urobiť, aby pomohla dotknutým používateľom, keďže ich dáta sú už vonku. Mala by ich však informovať, aby boli ostražití, pretože sa môžu stať terčom phishingu alebo iného podvodného konania.

„Osoby, ktoré sa registrujú u renomovanej spoločnosti, ako Facebook, jej s dôverou zverujú svoje údaje a Facebook by mal tieto údaje spravovať s maximálnym rešpektom,“ povedal Gal s tým, že „únik osobných údajov používateľov predstavuje vážne narušenie dôvery a musí byť príslušným spôsobom vyriešený.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet