Na hlavný obsah

Island vo veľkom uvoľňuje protipandemické opatrenia

Ľudia sa dostanú do krčiem aj na umelecké podujatia.

Island vo veľkom uvoľňuje protipandemické opatrenia
Dvaja miestni chlapci kráčajú okolo prázdneho námestia, na ktorom je Hallgrímurov kostol, ktoré je populárnou zastávkou turistov v centre Reykjavíku. Foto: TASR/AP

Island od štvrtka (15. 4.) uvoľňuje obmedzenia proti šíreniu koronavírusu. Islanďania tak môžu opäť navštevovať posilňovne aj plavárne. Ich kapacita však bude obmedzená na polovicu, informovala agentúra DPA.

Posilňovne aj plavárne musia zavrieť najneskôr o 22.00 h, čo platí aj pre krčmy, ktoré môžu od štvrtka opäť prijímať hostí. Deti aj dospelí sa vrátia na tréningy a športové stretnutia, no tie sa zatiaľ musí zaobísť bez divákov. Zborového spevu a ďalších umeleckých podujatí sa môže zúčastniť 50 ľudí na javisku a 100 sediacich divákov v hľadisku. Horná hranica účastníkov verejných stretnutí sa zvyšuje z doterajších 10 na 20.

Island s približne 360 000 obyvateľmi má podľa DPA v prepočte na obyvateľa dlhodobo najnižšie počty novoinfikovaných v celom Európskom hospodárskom priestore. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) bolo na ostrove za celú dobu pandémie zachytených 6 275 prípadov nákazy koronavírusom, z toho 29 ľudí covidu podľahlo.

Na konci marca začali v krajine počty nových prípadov stúpať, čo prinútilo vládu opäť sprísniť niektoré reštrikcie. Už koncom februára pritom Island dočasne umožnil stretnutia pre 50 ľudí, na športové stretnutia, do divadiel a kín mohlo ísť 200 sediacich divákov a na 75 % svojej kapacity mohli fungovať tiež plavárne i posilňovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet