Na hlavný obsah

Karibský ostrov Svätý Vincent evakuuje obyvateľov pre hroziaci výbuch sopky

Hromadnú evakuáciu komplikuje aj koronavírus.

Pre hroziaci výbuch sopky na karibskom ostrove Svätý Vincent nariadili úrady evakuáciu obyvateľstva. Všetkých ľudí z ohrozenej oblasti, takzvanej červenej zóny okolo vulkánu La Soufrière na severe ostrova, vyzvali, aby sa okamžite uchýlili do bezpečia. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok (9. 4.) oznámil premiér ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny Ralph Gonsalves.

Vedci na sopke zaznamenali podzemné otrasy, ktoré podľa nich naznačujú, že sa magma derie k povrchu, uviedlo centrum pre skúmanie zemetrasenia na ostrove Trinidad. Vulkán navyše začal chrliť popol a paru, z čoho odborníci usudzujú, že môže kedykoľvek bez väčšieho varovania vybuchnúť.

Existuje zvýšená možnosť katastrofy, napísal úrad pre zvládanie katastrof NEMO na twitteri. S evakuáciou pomáhajú výletné lode, ktoré odvážajú ľudí z ohrozenej oblasti do bezpečia. Podľa agentúry AP sa evakuácia týka asi 16 000 ľudí žijúcich v červenej zóne.

Problémy však môže spôsobiť situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, poznamenala agentúra AP. Premiér štátu Svätý Vincent a Grenadíny Gonsalves totiž uviedol, že ľudia musia byť zaočkovaní proti koronavírusu, ak vstúpia na palubu výletnej lode, ktorá ich má evakuovať, alebo ak dostanú dočasné útočisko na okolitých ostrovoch.

Miestne médiá podľa agentúry Reuters v uplynulých dňoch informovali aj o zvýšenej vulkanickej aktivite sopky Mount Pelée na ostrove Martinik, ktorý leží severne od Svätého Vincenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet