Na hlavný obsah

Korčok: Povinné kvóty odmietame, dlhodobý postoj SR k migrácii je známy

SR odmieta aj povinné prerozdeľovanie migrantov, dodal minister.

Korčok: Povinné kvóty odmietame, dlhodobý postoj SR k migrácii je známy
Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Dlhodobý postoj Slovenskej republiky k migrácii je známy, odmietame povinné kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov. Uviedol to v stredu (28. 4.) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Reagoval tak na vyhlásenia šéfa Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) k novému paktu o migrácii a azyle.

Korčok sa odvolával aj na programové vyhlásenie vlády (PVV). „Hovorí o tom, že SR je pripravená prejaviť solidaritu voči krajinám, ktoré sú vystavené migračným tlakom, ale zároveň odmietame povinné kvóty. Na tejto veci sa nič nemení,“ deklaroval.

Nie je si vedomý ani toho, že by bol v slovenskom parlamente politický subjekt s iným postojom. Dodal, že diskusia o novom migračnom pakte sa uskutočňuje. Priznal, že súčasťou návrhu je za určitých okolností prerozdeľovanie migrantov. „Tu je opora v PVV v tom, že Slovensko odmieta takéto kvóty na povinnom základe,“ uzavrel.

Šéf slovenskej diplomacie tiež skonštatoval, že solidaritu s krajinami s veľkým migračným tlakom treba aj nejako prejaviť. Uviedol, že Slovensko tak robí napríklad investovaním milióna eur do utečeneckých táborov. Financie majú slúžiť na odľahčenie tlaku na tieto krajiny a sociálny systém.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vlani v septembri predstavila nový pakt o migrácii a azyle, ktorý pokrýva všetky prvky potrebné na komplexný európsky prístup k migrácii. Stanovuje vylepšené a rýchlejšie postupy v celom azylovom a migračnom procese a uvádza do rovnováhy zásady spravodlivého rozdelenia zodpovednosti a solidarity. Má za cieľ posilniť spoločný systém EÚ pre návraty, čo má zvýšiť dôveryhodnosť migračných pravidiel Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko