Na hlavný obsah

Matovič DPH pre gastro nezníži: Nemáme z čoho rozdávať

Pre zákon o rozpočtovej zodpovednosti je ochotný rokovať aj s opozíciou.

Matovič DPH pre gastro nezníži: Nemáme z čoho rozdávať
Na snímke minister financií SR Igor Matovič. Foto: SITA

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nezníži daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro sektor na 5 %, k čomu ho vyzvali gastro prevádzkovatelia a opozičná strana Hlas-SD. Vyhlásil to v utorok (27. 4.) na tlačovom brífingu.

Dôvodom je to, že rôznych požiadaviek na odškodnenie má byť na Slovensku neúrekom, no „špajza“ je po predchádzajúcej vláde prázdna. „Máme zarobené na deficit 9,4 mld. eur, čo by bol rekordný deficit verejných financií. Za tejto situácie by som bol veľkým pesimistom ku komukoľvek, kto by mal nároky na rozdávanie štátneho rozpočtu. Nemáme z čoho rozdávať,“ reagoval.

Matovič sa tiež vyjadril k novele ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorá stále nemá podporu v koalícii. Strana SaS prijatie zákona podľa Matoviča naďalej blokuje. Ak v parlamente nebudú mať ústavnú väčšinu, budú sa snažiť rokovať aj s opozíciou.

„Zatiaľ strana SaS naďalej vydiera a blokuje prijatie zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Mňa to mimoriadne mrzí, lebo práve takýto zákon by sme mali prijímať vtedy, keď máme ústavnú väčšinu. Aj do budúcna je to veľmi kľúčový zákon na to, aby sme udržali verejné financie zdravé,“ povedal Matovič. Koaličná zmluva však podľa neho hovorí, že nie je možné zablokovať niečo, čo je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Ak napriek tomu nebude mať novela zabezpečenú podporu ústavnej väčšiny, pripustil oslovenie opozičných poslancov.

Parlament naposledy presunul tento návrh v polovici marca s tým, že zaradený by mal byť na ďalšiu schôdzu, ktorá by sa mala začať 4. mája. Cieľom aktuálne vypracovanej novely je napríklad naviazanie sankčných pásiem dlhovej brzdy na čistý dlh či zavedenie výdavkových limitov, aby vláda nemíňala viac, ako si pôvodne v rozpočte naplánovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko