Na hlavný obsah

Ministri v luxusných reštauráciách? Francúzsko overuje tvrdenia o tajných podnikoch

Fungovať mali aj v čase, keď sú v krajine všetky podniky zatvorené.

Ministri v luxusných reštauráciách? Francúzsko overuje tvrdenia o tajných podnikoch
Na archívnej snímke z 8. októbra 2020 prázdne stoly v kaviarni vo francúzskom meste Lille. Foto: TASR/AP

Francúzska polícia sa zaoberá tvrdením, že niektorí ministri a ďalší ľudia chodili v Paríži do utajovaných reštaurácií a porušovali tak prísne epidemická opatrenia. O existencii tajných luxusných podnikov informovala súkromná televízna stanica M6. Všetky reštaurácie sú vo Francúzsku od októbra zatvorené.

Parížsky prokurátor Rémy Heitz v nedeľu (4. 4.) oznámil, že po odvysielaní reportáže sa začalo trestné vyšetrovanie. Cieľom je podľa neho zistiť, či sa takéto akcie konali, kto ich organizoval a kto sa zúčastnil.

Svedok, ktorého televízia neidentifikovala, povedal, že na akcie chodili aj ministri. Podľa bloggerov a užívateľov sociálnych sietí by týmto svedkom mal byť Pierre-Jean Chalençon, ktorý riadi luxusný parížsky podnik Palais Vivienne.

Vládny hovorca ministrom verí

Vo svojom vyhlásení pre agentúru AFP Chalençon priznal, že bol zdrojom informácie, ale nezopakoval tvrdenie, že na stretnutia chodili ministri. Uviedol, že v tomto smere len žartoval. Členovia vlády popreli, že by o uskutočnení podobných akcií vedeli. Minister vnútra Gérald Darmanin požiadal políciu, aby vec vyšetrila.

Vládny hovorca Gabriel Attal v nedeľu večer uviedol, že úrady vyšetrujú informácie o tajných večierkoch a návštevách reštaurácií niekoľko mesiacov. Vyšetrovanie zatiaľ viedlo k 200 ľuďom, ktorým hrozia „prísne tresty“. „Ministri musia ísť príkladom a musia byť bezúhonní,“ vyhlásil Attal. Dodal, že tvrdeniam o ministerských návštevách tajných podnikov neveril ani na sekundu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet