Na hlavný obsah

Na ISS už dorazila štvorica astronautov

Posádku posilnia dvaja Američania, Japonec a Francúz.

Na ISS už dorazila štvorica astronautov
Na snímke kozmická loď Crew Dragon. Foto: TASR/AP

Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) úspešne zakotvila vesmírna loď Crew Dragon Endeavour spoločnosti SpaceX. Informovala o tom v sobotu 24. apríla americká vesmírna agentúra NASA. Loď odštartovala z floridského Mysu Canaveral v piatok (23. 4,), na obežnú dráhu dopravila štvoricu astronautov zo Spojených štátov, Japonska a Francúzska.

Poslednú fázu približovacieho manévru k ISS, ktorá obieha vo výške 420 kilometrov nad povrchom Zeme, začala loď Crew Dragon nad Indickým oceánom. Súčasná posádka ISS nové posily privítala po zakotvení okolo 11.20 h SELČ. Osobne sa však astronauti uvidia až zhruba o dve hodiny, kedy sa budú môcť otvoriť dvere oddeľujúce ISS od spojovacej komory.

Na obežnú dráhu dorazili dvaja zástupcovia americkej vesmírnej agentúry NASA Megan McArthurová a Shane Kimbrough, ich japonský kolega Akihiko Hošide a Francúz Thomas Pesquet zastupujúci Európsku vesmírnu agentúru (ESA). Vo vesmíre strávia šesť mesiacov a vystriedajú na stanici štyroch členov existujúcej posádky, ktorí sa vo svojej lodi Crew Dragon vrátia na Zem budúcu stredu (28. 4.).

Dovtedy však bude na ISS aj s ruskými kozmonautmi celkovo 11 ľudí, stanica má pritom len sedem stálych „postelí“. Dvaja astronauti tak budú spať prechodne v dvoch lodiach Crew Dragon pripojených k ISS, ďalší dvaja sa potom na niekoľko dní uložia na provizórnych miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet