Na hlavný obsah

Na Pražskom hrade v noci svietil nápis „Velezrada“

Jeho autori označili českého prezidenta za vlastizradcu.

Pražský hrad v noci z pondelka na utorok (20. 4.) osvietil veľký nápis „Velezrada“. K aktivite sa prihlásila Organizácia Zastavme velezradu, ktorá vo vyhlásení označila českého prezidenta Miloša Zemana za agenta nepriateľskej krajiny a vlastizradcu. „Miloš Zeman sa počas výkonu funkcie prezidenta Českej republiky dopúšťa dvoch striedajúcich sa typov konania: nečinnosti a velezrady. V uplynulých hodinách ich šikovne skĺbil dohromady,“ vyhlásila organizácia.

Podľa nej je načase, aby český parlament formou žaloby nechal posúdiť činy prezidenta súdmi. „Vlastizrada je špecifický ústavný delikt, za ktorý môže byť stíhaný jedine prezident Českej republiky,“ napísala organizácia.

„Útoky na spravodajské služby, snaha ponížiť ich čelných predstaviteľov aj služby ako celku, vyzrádzať a mariť výsledky vyšetrovania, zamestnávanie ľudí bez bezpečnostných previerok, s napojením na ruské štátne a spravodajské služby, protežovanie spoločnosti Rosatom v strategickej zákazke, podpora očkovania českých občanov neschválenou vakcínou Sputnik V, o ktorej kvalite panujú dôvodné pochybnosti,“ uviedla Organizácia Zastavme korupcie. To všetko považuje za dôkaz, že Zeman koná v prospech Moskvy na úkor Česka.

„Je vlastizradcom (Zeman, pozn. red.), a tak nemôže byť naďalej v čele štátu, ktorého občania ho zvolili. Prosíme Parlament, aby konal a žaloval prezidenta republiky za velezradu. Zvyšok nech posúdi súd,“ uzavrela.

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček na twitteri konanie organizácie odsúdil. „Opozícia už viac ako rok sústavne klame a šíri nenávisť. Toto je len ďalší hanebný prejav,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet