Na hlavný obsah

Nemecko pripravuje celoštátne obmedzenia, koronavírus sa šíri prirýchlo

Vylúčené nie je ani obmedzenie pohybu.

Nemecko pripravuje celoštátne obmedzenia, koronavírus sa šíri prirýchlo
Čašníčka obsluhuje zákazníkov pred krčmou 'Glühwürmchen' v nemeckom meste Saarbrücken. Foto: TASR/AP

Koronavírus sa v Nemecku šíri príliš rýchlo, na zastavenie tretej vlny sú tak nevyhnutné celoštátne obmedzenia vrátane možného zákazu nočného vychádzania. V piatok (9. 4.) to vyhlásil nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 25 464 nových prípadov nákazy a 296 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

„Cez 25 000 infikovaných za jeden deň je priveľa. Je to priveľa ľudí, ktorí budú bojovať o svoje životy a je to priveľa ľudí, ktorí zaťažia náš zdravotnícky systém,“ povedal Spahn. Upozornil tiež na to, že infekčné čísla pre končiace veľkonočné prázdniny plne nevypovedajú o skutočnom rozsahu nákazy, keďže laboratória cez sviatky menej testovali.

„Aby sme tieto čísla znížili, potrebujeme dôsledné a predovšetkým celonemecké opatrenia. Je potrebná uzávera,“ vyhlásil minister s tým, že vylúčené nie je ani nočné obmedzenie pohybu. Za piliere úsilia zlomiť tretiu vlnu označil obmedzenie kontaktov, pravidelné testovanie v prevádzkach a najmenej dva testy týždenne v školách a škôlkach. Na takomto testovaní sa vo štvrtok 8. apríla zhodli ministri školstva spolkových krajín.

Očkovanie, ktoré je považované za kľúčový nástroj na porážku pandémie, je podľa Spahna na dobrej ceste. Vo štvrtok Nemecko aplikovalo vyše 650 000 dávok, čo je rekordné množstvo. Pomohlo k tomu aj zapojenie praktických lekárov. Spahn tiež zopakoval svoje skoršie vyhlásenie, že v budúcnosti nebudú musieť plne zaočkovaní ľudia pri vstupe do Nemecka predkladať negatívne testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet