Na hlavný obsah

O odškodňovací zákon sa postará Matovič. Už nemôžeme čakať, tvrdia maloobchodníci

Niektoré podniky sú zatvorené aj viac ako 100 dní.

O odškodňovací zákon sa postará Matovič. Už nemôžeme čakať, tvrdia maloobchodníci
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po pomoci pre cestovný ruch plánuje vláda podporiť aj ďalšie sektory, ktoré postihla pandémia koronavírusu. Takzvaný odškodňovací zákon, za ktorý bojovala strana SaS, má prejsť pod krídla ministerstva financií. Maloobchodníci však varujú, že už čakať nemôžu a mnohé podniky sa už nemusia otvoriť. O nedostatočnej pomoci hovorí aj opozícia.

Minulý mesiac klesli tržby v maloobchode medziročne o takmer 15 percent. Vyplýva to z najnovších dát Štatistického úradu SR. Daniel Krakovský z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov pripomína, že mnohé podniky sú zatvorené už viac ako 100 dní. Pomoc, ktorú avizoval vládny kabinet, podľa neho potrebujú ako soľ.

V tomto momente sú to určite stovky miliónov, ak sa nebavíme o miliardách, pretože len na ušlom zisku a ušlých tržbách sa bavíme o stovkách miliónov za uvedené obdobie. To je suma, ktorá maloobchodom určite chýba,“ povedal Krakovský pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Matovič sľubuje adresnú pomoc

Takzvaný odškodňovací zákon sa snažil už niekoľkokrát presadiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Aj pre nedávnu koaličnú krízu však nenašiel podporu u svojich partnerov. Zatvoreným podnikom má finančnú injekciu po novom zabezpečiť ministerstvo financií. Šéf rezortu Igor Matovič (OĽANO) však nechce rozhadzovať peniaze. Pomoc má byť podľa neho adresná.

 „Nepočítame so žiadnymi helikoptérovými peniazmi, ktoré by sa rozhadzovali len tak aj tomu, kto to nepotrebuje,“ povedal Matovič a spresnil, že pomáhať chcú cielene podnikateľom, ktorí utrpeli straty, za ktoré nemohli.

Pomoc je slabá, tvrdí exminister

O adresnej pomoci hovorí aj ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Pripomína, že Slovensko je pomerne zadlžená krajina a preto si treba dobre rozmyslieť, ktoré podniky má cenu podporiť. 

Maloobchodné prevádzky boli natvrdo zavreté. Keď tieto opatrenia pominú, biznis sa im obnoví a potom sa uvidí, ktoré z nich budú životaschopné a ktoré má zmysel podporiť.“

Podľa exministra financií Ladislava Kamenického zo Smeru-SD je však pomoc, ktorú doteraz dala vláda podnikateľom, pomalá a nedostatočná. Na sociálnej sieti vládnym predstaviteľom pripomenul, že pôvodne chceli do ekonomiky naliať miliardu eur mesačne. Podľa neho namiesto toho stratili posledný mesiac hádaním sa o vládne stoličky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika