Na hlavný obsah

Ombudsmanka: Pandémia sa dotkla aj ľudských práv

Pre povinnú štátnu karanténu sa obrátila na Ústavný súd.

Ombudsmanka: Pandémia sa dotkla aj ľudských práv
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR

Rok 2020 bol špecifický a pandémia sa dotkla aj ľudských práv a odzrkadlila sa na vysokom počte podnetov týkajúcich sa opatrení na potláčanie šírenia koronavírusu, zhodnotila ombudsmanka práv Mária Patakyová. V utorok (20. 4.) predstavila správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2020. „Ľudia sa na mňa obracali v súvislosti s povinnou štátnou karanténou, právom na vzdelávanie detí či porušovaním práv žien počas pôrodu. Zaoberala som sa tiež napríklad situáciou ľudí z marginalizovaných rómskych komunít pri uzatváraní celých oblastí,“ zhrnula.

V prípade uzatvárania marginalizovaných skupín, ktorých cieľom bolo zabránenie šíreniu infekcie koronavírusu do okolia, poukazovala na diskriminačný charakter opatrenia, chýbajúce odôvodnenia i nejasné časové vymedzenie jeho trvania. Upozorňovala aj na problém skupiny detí, ktoré počas prerušenia dištančnej výučby na školách nemali prístup na internet, ale aj takých, pre ktoré online výučba nie je efektívnou alternatívou.

Verejná ochrankyňa práv tiež poukázala „na problém nebezpečného a neobmedzeného rozpínania sa oprávnení a moci Úradu verejného zdravotníctva.“ V súvislosti s povinnou štátnou karanténou sa dokonca obrátila na Ústavný súd.  Upozorňovala na nedostatky pri jej realizovaní a odporúčala prehodnotiť systém tak, aby pri jej výkone nedochádzalo k porušovaniu základných práv.

„Okrem podnetov namietajúcich protipandemické opatrenia sa venovala aj problémom mimo pandémie – dlhodobo nevyriešeným vyhradeným priestorom na policajných staniciach, tzv. ,československým dôchodkom´ či napríklad nerovnakému prístupu k materskému pre všetkých zamestnancov a zamestnankyne,“ uviedla Kancelária verejného ochrancu správ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko