Na hlavný obsah

Počet obetí covidu v Indii už prekročil hranicu 200 000

Krajina zároveň pokorila vlastné denné maximum nových prípadov.

Počet obetí covidu v Indii už prekročil hranicu 200 000
Preplnené krematória v Indii sú pre vysoký počet obetí nútené spopolňovať telá na pohrebných hraniciach. Tých je toľko, že ľuďom dochádza palivo a úrady v metropole Naí Dillí evidujú žiadosti o výrub stromov v miestnych parkoch. Foto: TARS/AP

India za utorok (27. 4.) zaznamenala 3 293 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 a viac ako 360 000 nových prípadov nákazy koronavírusom. V oboch prípadoch ide o nové maximum. Celková bilancia úmrtí tak prekonala 200 000, upozorňuje agentúra Reuters. India už týždeň hlási viac ako 300 000 nových prípadov infekcie denne.

Druhá najľudnatejšia krajina sveta s takmer 1,4 miliardou obyvateľov hranicu 200 000 úmrtí na covid dosiahla ako štvrtá na svete po Spojených štátoch, Brazílii a Mexiku. Mnoho odborníkov sa pritom domnieva, že skutočné počty infikovaných aj obetí sú výrazne vyššie.

Za posledných 24 hodín sa v Indii podľa agentúry Reuters potvrdilo rekordných 360 960 nových prípadov nákazy koronavírusom, agentúra AP uviedla ešte vyšší údaj – 362 757 prípadov. Celková bilancia infikovaných od začiatku pandémie tak stúpla na takmer 18 miliónov, odborníci upozorňujú na tamojšiu nebezpečnejšiu mutáciu vírusu.

Krajina láme vlastné rekordy

Posledný rekordní prírastok infikovaných krajina zaznamenala v pondelok (26. 4.), keď hlásila 350 000 nových prípadov. Išlo pritom o piaty globálny denný rekord v poradí. Počas minulého týždňa v krajine zároveň pribúdalo viac ako 2 000 obetí ochorenia denne.

Prvé úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19 v Indii zaznamenali 12. marca minulý rok v štáte Karnátaka. Hranicu prvých 50 000 obetí krajina prekonala po piatich mesiacoch. V októbri počet mŕtvych dosiahol 100 000 a v tohtoročnom januári sa ich počet vyšplhal na 150 000. Počty nových úmrtí následne klesali zhruba do polovice marca, keď opäť začali prudko rásť.

Mutácia z Indie je už v 17 krajinách sveta

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň v noci na stredu (28. 4.) informovala, že tzv. indický variant nového koronavírusu (označenie B.1.617) bol zistený vo viac ako 1200 genómových sekvenciách v najmenej 17 krajinách sveta. „Väčšina analyzovaných vzoriek v (medzinárodnej) databáze GISAID pochádza z Indie, Británie, USA a Singapuru,“ uviedla WHO podľa agentúry AFP vo svojej týždennej aktualizácii pandemickej situácie.

V posledných dňoch sa o tomto variante hovorí aj vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Grécku či Taliansku.

WHO v pondelok (26. 4.) informovala, že tento variant zatiaľ neklasifikovala ako znepokojujúci, ale len ako „hodný pozornosti“. Hovorkyňa WHO súčasne uviedla, že v tomto čase ešte nie je jasné, do akej miery je zodpovedný za rýchly nárast počtu nakazených v Indii zaznamenaný v uplynulých týždňoch.

Podľa WHO prudký nárast počtu informovaných v Indii môže mať aj iné vysvetlenie – napríklad rizikové správanie sa ľudí, ktorí nedodržiavajú zdravotné obmedzenia, či ich účasť na masových zhromaždeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet