Na hlavný obsah

Príspevok v tehotenstve: Budúce mamičky môžu žiadať o novú dávku

Je možné poberať ju spolu s platom.

Od štvrtka 1. apríla môžu ženy, ktoré čakajú dieťa, požiadať o príspevok v tehotenstve. Je určený od 13. týždňa, najvyšší bude vyše 330 a najnižší 215 eur mesačne. Ide o dávku, ktorú je možné poberať spolu s platom, alebo inou dávkou, ako je napríklad rodičovský príspevok, ak je žena na materskej so starším dieťaťom.

Nárok na tehotenské budú mať všetky nemocensky poistené tehotné ženy – a to najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na túto dávku. Tlačivo – žiadosť o dávku – nájdu v ambulanciách gynekológov. „Žena príde ku svojmu gynekológovi, u neho bude tlačivo, ktoré potvrdí a bude v ňom vyznačený dátum pôrodu. Podľa toho sa určí, v akom štádiu tehotenstva žena je, doplní zopár svojich údajov a tento formulár môže poslať poštou alebo ho môže fyzicky doručiť,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Vyplnené a podpísané tlačivo však môžu budúce mamičky naskenovať a do Sociálnej poisťovne poslať aj elektronicky. Výška dávky je 15 percent z denného vymeriavacieho základu. „V praxi to bude znamenať, že minimálna výška tehotenského v 30-dňovom mesiaci bude viac ako 215 eur a v 31-dňovom mesiaci 222,6 eura. Maximálna výška tehotenského v 30-dňovom mesiaci môže byť 323 eur a v 31-dňovom mesiaci viac ako 333 eur,“ priblížila hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Sociálna poisťovňa príspevok poskytne aj v období, keď bude mať žena príjem alebo bude dostávať iné dávky. Finančná pomoc v tehotenstve je pre mnohé ženy veľkým plusom, hovorí Matej Stuška z OZ Rodičia, no zároveň dodáva, že na tento účel už na Slovensku máme príspevok pri narodení dieťaťa vo výške takmer 830 eur, ktorý nie je viazaný na podmienky uhradeného poistného.

Vo svetle už vyše roka trvajúcej pandémie a súvisiacich opatrenia štátu, kedy mnoho žien a mnoho rodín prišlo o prácu a teda aj pravidelný príjem, sa núka otázka, či práve ženy, ktoré nespĺňajú zákonom stanovenú podmienku vyplácaného nemocenského poistenia, by túto dávku nepotrebovali viac, ako ženy, ktoré majú pravidelný príjem.“

Dôležité je, aby každá žena potom Sociálnej poisťovni oznámila presný dátum, kedy porodila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko