Na hlavný obsah

Prvý návrh pravidiel pre využívanie umelej inteligencie v EÚ je známy

Obmedziť by sa malo najmä rozpoznávanie tvárí.

Prvý návrh pravidiel pre využívanie umelej inteligencie v EÚ je známy
Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová, ktorá má na starosti agendu Európa pripravená na digitálny vek. Foto: SITA/AP

Európska komisia v stredu (21. 4.) navrhla vôbec prvé pravidlá využívania umelej inteligencie. S ich pomocou by chcela obmedziť škodlivý vplyv napríklad sledovacích či manipulatívnych technológií. Zásadne regulovať chce najmä možnosť rozpoznávania tvárí, ktoré vzbudzujú obavu u ochrancov súkromia. Za porušovanie nových pravidiel budú hroziť vysoké pokuty.

Technologické firmy, ktoré vidia v umelej inteligencii motor budúceho rastu, sa k regulácii a obmedzovaniu stavajú skôr skepticky. Aj preto sa očakáva, že potrebné schválenie pravidiel členskými štátmi únie a Európskym parlamentom potrvá až niekoľko rokov.

Technológie budú rozdelené do niekoľkých kategórií

Navrhované nariadenie zavádza niekoľko kategórií systémov umelej inteligencie podľa ich rizikovosti. Ako neprijateľné označuje tie, ktoré ohrozujú životy, bezpečnosť či práva ľudí. Zakázané preto majú byť v EÚ napríklad systémy umožňujúce vládam takzvané sociálne hodnotenie, ktoré bežne používa na sledovanie svojich občanov napríklad Peking. Zákaz sa má týkať napríklad aj hračiek s hlasovými asistentmi, ktoré navádzajú deti a mladých ľudí k nebezpečnému správaniu.

Ďalšou skupinou sú technológie s vysokým rizikom, ktoré budú povolené len pri splnení prísnych požiadaviek. Medzi ne patrí napríklad softvér triediaci uchádzačov o prácu či o bankovú pôžičku, hodnotiace skúšky v škole alebo systémy, ktoré overujú spoľahlivosť dôkazov na súde. Patria sem aj všetky systémy biometrickej identifikácie vrátane rozpoznávania tvárí. Ich všeobecné využívanie bude úplne zakázané úrady ho budú môcť využívať len vo výnimočných prípadoch, napríklad pri pátraní po deťoch či odhaľovaní teroristických útokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet