Na hlavný obsah

Rusko žiada vysvetlenie správ o skladovaní mín vo Vrběticiach

Na vysvetlenie čaká od Česka, Ukrajiny aj Bulharska.

Rusko žiada vysvetlenie správ o skladovaní mín vo Vrběticiach
Na archívnej snímke horiaci muničný sklad za obcou Vrbětice v roku 2014. Foto: TASR

Rusko očakáva od Česka, Bulharska a Ukrajiny vysvetlenie správ médií o skladovaní munície v skladoch vo Vrběticiach v rozpore s Ottawským dohovorom o zákaze protipechotných mín. Podľa agentúry TASS sa to uvádza v pondelkovom (26. 4.) komentári hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marije Zacharovovej.

Hovorkyňa poukázala na informáciu nemeckého denníka Die Welt, že vo vrbětických skladoch sa nachádzali „stovky protipechotných mín“. „Tieto informácie spochybňujú poctivé plnenie záväzkov vyplývajúcich z Ottawského dohovoru Českom,“ vyhlásila Zacharovová. Rusko patrí medzi krajiny, ktoré uvedený medzinárodnoprávny akt neratifikovali, rovnako ako napríklad Spojené štáty a Čína.

Obdobné otázky ako pri Česku sa podľa Zacharovovej vynárajú aj pri Bulharsku, ktorého občanom bol podľa denníka The New York Times (NYT) vlastník zbraní uložených v českom sklade, a tiež pri Ukrajine ako potenciálnom príjemcovi týchto zbraní. „Čakáme nevyhnutné vysvetlenia z Českej republiky, Bulharska a Ukrajiny ohľadom správ o uchovávaní protipechotných mín v skladoch vo Vrběticiach v rozpore s Ottawským dohovorom,“ uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie.

Zacharovová využila informáciu nemeckého denníka o mínach vo Vrběticiach už v nedeľu (25. 4.). Podľa verdiktu krajského súdu v Zlíne z roku 2016 firmy vo Vrběticiach neskladovali míny ako také, ale len telá mín a tento materiál nemožno považovať za zakázaný.

Bulharský obchodník sa bráni

V prípade Bulharska má ísť o článok NYT, v ktorom sa píše, že bulharský obchodník so zbraňami Emilijan Gebrev v emaile priznal, že vo Vrběticiach skladoval zbrane a že na Ukrajinu dodával muníciu. Gebrevova firma EMKO však tieto informácie v nedeľu poprela a označila ich za „nepravdivé naznačovanie „. „Doteraz bolo nesporne zistené jedine to, že rovnakí agenti rovnakej jednotky (ruskej vojenskej rozviedky) GRU – ako sa uvádza v médiách oddiel 29155 – boli zapojení do teroristických aktivít v Českej republike v roku 2014, v Bulharsku v roku 2015 a v Británii v roku 2018,“ citovala bulharská agentúra BGNES z vyhlásenia spoločnosti EMKO.

Teroristickou aktivitou agentov GRU v Británii pred tromi rokmi mala bulharská firma na mysli útok v anglickom Salisbury na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa nervovoparalytickou látkou novičok.

Putin považuje obvinenia Prahy za absurdné

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (26. 4.) počas rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom označil kroky a obvinenia Prahy v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach za absurdné. Informovala o tom tlačová služba Kremľa, píše agentúra TASS.

Putin sa k česko-ruským vzťahom vyjadril na Macronovu žiadosť. Ruský prezident zdôraznil absurdný charakter krokov a obvinení Prahy proti Rusku, píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet