Na hlavný obsah

SaS chce dostať parlament do 21. storočia, rokovania by mohli byť aj online

Novela rokovacieho poriadku by zrušila aj Dankove zmeny.

SaS chce dostať parlament do 21. storočia, rokovania by mohli byť aj online
Na snímke zasadnutie schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR

Do parlamentu by sa mohli vrátiť grafy a tabuľky a vo výnimočných prípadoch by mohol rokovať aj online. Zmeny navrhuje koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej predstavitelia pracujú na novele rokovacieho poriadku.

Predstavitelia SaS okolo predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej a poslancov Milana Laurenčíka a Ondreja Dostála informovali, že chcú novelou zlepšiť rokovací poriadok.

Ich zámerom je aj zrušiť niektoré návrhy, ktoré presadil bývalý predseda NR SR Andrej Danko (SNS). „Opätovné umožnenie poslancom používať pri rozprave grafy či tabuľky by mohlo len dopomôcť názorne oprieť svoje vystúpenia o fakty a dáta. Taktiež by bolo prospešné, ak by sa mohol aj predsedajúci prihlásiť do faktických poznámok,“ povedala Zemanová. Dodala, že navrhujú aj predĺženie pripomienkového konania poslaneckých návrhov zákonov na 60 dní. Poslanci tak majú získať viac času na doladenie a prijatie kvalitnejších návrhov zákonov.

V mimoriadnych situáciách by sa rokovalo online

Poslanci chcú koaličným partnerom predložiť ucelené návrhy, ktoré budú zohľadňovať požiadavky poslancov a predsedajúcich. Verejnosť je podľa nich veľakrát svedkom „nezhôd či neefektívneho rokovania parlamentu“, čo považujú za potrebné zmeniť. „Navyše, sme v 21. storočí, a preto budeme žiadať, aby sa pri mimoriadnych situáciách, ako je napríklad aj predlžovanie núdzového stavu, dalo rokovať online,“ priblížil Milan Laurečník, ktorého poslanecký klub SaS opätovne navrhne na post podpredsedu NR SR.

Poslanec SaS Ondrej Dostál pri príprave novely myslí aj na opozíciu, konkrétne pri hodine otázok. Tá je veľakrát jedinou príležitosťou pre poslancov pýtať sa členov vlády na konkrétne aktuálne otázky. „Navrhujeme, aby v rámci inštitútu hodiny otázok boli prvé dve otázky na premiéra žrebované  spomedzi otázok, ktoré na danú hodinu otázok položili poslanci opozície,“ uviedol.

Poslanci navrhujú aj verejné vypočutie kandidátov pri voľbe všetkých verejných funkcionárov v NR SR. „Navyše chceme zaviesť aj možnosť podávania návrhov zákonov elektronickou formou či povinnosť prikladať k návrhom konsolidované znenie,“ uzavrel Dostál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko