Na hlavný obsah

Škoda po požiari lesa na Záhorí zrejme presiahne 100 000 eur

Príčina požiaru nie je známa.

Škoda po požiari lesa na Záhorí zrejme presiahne 100 000 eur
Požiar v časti Turecký vrch vo Vojenskom obvode Záhorie. Foto: MO SR/ Ing. Jozef Bittara

Škodu po nedeľňajšom (25. 4.) požiari Vojenského obvodu Záhorie v časti Turecký Vrch odhadujú na viac ako 100 000 eur. Príčina požiaru doposiaľ zistená nebola, informovala v pondelok (26. 4.) hovorkyňa ministerstva obrany Mária Precner.

„Celkovo horelo sedem hektárov mladých bukových porastov, pričom podľa predbežného odhadu štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR, ako správcu tohto územia, presiahne škoda 100 000 eur,“ spresnila hovorkyňa. Dodala, že na základe predbežného stanoviska inšpektora požiarneho dozoru bude problematické určiť príčinu vzniku požiaru. Dôvodom sú rozsiahla výmera požiariska, ako aj silný vietor.

Riaditeľ štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR Ján Jurica v tejto súvislosti upozornil na zvýšené riziko požiarov v suchom období. Verejnosť požiadal o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa a manipuláciu s otvoreným ohňom mimo vyznačených ohnísk. „Pri požiaroch lesov nie sú straty iba o finančnej hodnote, ide totiž o riziko pre ekosystém, ktorého obnova je náročná aj časovo,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko