Na hlavný obsah

Sýrska vláda dostala v rámci medzinárodnej pomoci vakcíny proti covidu

Očkujú sa už aj odporcovia sýrskej vlády.

Sýrska vláda dostala v rámci medzinárodnej pomoci vakcíny proti covidu
Na snímke život v Sýrii počas pandémie COVID-19. Foto: SITA/AP

Sýrska vláda vo štvrtok (22. 4.) dostala z programu COVAX určeného na pomoc chudobným krajinám 203 000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V Damasku to oznámil minister zdravotníctva Hasan Ghabbáš.

Ide o očkovacie látky od firmy AstraZeneca. Na území kontrolovanom vládou, ktoré predstavuje približne dve tretiny Sýrie, nimi prednostne zaočkujú zdravotníkov, starších ľudí a pacientov s chronickým ochorením. Sýria chce do konca roka naočkovať 20 percent obyvateľov. Prijatými vakcínami sa má očkovať aj na severovýchode krajiny, ktorý majú v rukách Kurdi. Sýrska vláda očakáva, že z programu COVAX dostane celkovo 912 000 dávok vakcíny AstraZeneca.

Už v stredu (21. 4.) dostal severozápad krajiny 53 800 vakcinačných dávok. Túto časť Sýrie ovládajú oponenti sýrskej vlády a radikálnej skupiny alebo milície podporovanej Tureckom.

Podľa oficiálnych sýrskych štatistík sa na vládnom území nákaza koronavírusom potvrdila u viac ako 21 500 ľudí a na komplikácie v súvislosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo 1 483 pacientov. OSN ale počíta s tým, že reálne čísla sú oveľa vyššie, pretože sa v Sýrii málo testuje.

Agentúra AP napísala, že v severozápadnej Sýrii, ktorú vládne štatistiky nepokrývajú, je hlásených 21 000 infikovaných a 640 úmrtí. Oblasti pod kurdskou správou evidujú 14 400 nakazených a 477 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet